Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ber chefskonstapel Simon Byrne, polischef i Nordirland, om ursäkt för incidenten. Foto: EBU

Oro efter polisläcka i Nordirland: 10 000 polisers identiteter röjda

Publicerad

10 000 nordirländska polisers identiteter finns nu i händerna på republikanska paramilitära grupper – vilket skapar en hotbild mot de anställda. Detta efter att polisernas identitet läckts av misstag från polismyndigheten.

– Vi jobbar dygnet runt för att bedöma och minimera den här risken, säger Simon Byrne, polischef i Nordirland.

Det var under förra veckan som polisen i Nordirland lämnade ut uppgifter om sina anställda till en person ur allmänheten. Av misstag kom även ett flertal känsliga uppgifter med, bland annat efternamn och var de arbetar – inklusive identiteter på poliser som arbetar med underrättelse och övervakning.

Uppgifterna publicerades på en publik hemsida och fanns tillgängliga i över två timmar, tills polisen upptäckte det och fick ner uppgifterna.

– Jag är djupt bedrövad över det som hänt, säger Simon Byrne.

Uppgifterna finns hos paramilitära

Under måndagen bekräftade polisledningen att även republikanska paramilitära grupper fått tillgång till uppgifterna, rapporterar BBC. Det rör sig om grupper, som till exempel New IRA, som vill att brittiska Nordirland förenas med Irland och motsätter sig långfredagsavtalet från 1998 som avslutade flera år av våldsamma konflikter.

Polischef Simon Byrne menar att de läckta identiteterna kan användas för att ”skrämma eller rikta in sig mot poliser eller anställda”.

– Vi jobbar dygnet runt för att bedöma och minimera den här risken.

I mars i år höjdes terrorhotsnivån i Nordirland från ”allvarlig” till ”mycket trolig”. Tidigare under året fick en polis livshotande skador efter att ha skjutits av en republikansk paramilitär grupp när han var ledig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.