Herbert Kickl – partiledare FPÖ

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett hangarfartyg för underrättelsetjänst.” Valet i Österrike handlar mycket om den skandal med ryska spioner och möjliga kopplingar till FPÖ åter skakat landet. Foto: TT/SVT

Oro för att Rysslandsvänner blir störst i österrikiska valet

Uppdaterad
Publicerad

Senast Rysslandsvänliga nationalistpartiet FPÖ satt i regering slutade Sverige och flera andra EU-länder att dela känsliga underrättelser med Österrike för att det läckte vidare till Moskva. Nu kan partiet för första gången bli störst genom att vinna valet på söndag. Oron stiger för att dörrarna då åter öppnas för ryskt inflytande.

Två år efter att Ryssland annekterade Krim slöt FPÖ ett vänskapsavtal med Putins parti Enade Ryssland. Avtalet har löpt ut och partiet, som aldrig offentliggjort innehållet, säger att dokumentet försvunnit.

Dåvarande utrikesministern Karin Kneissl, utsedd av FPÖ, hade särskilt nära band till Vladimir Putin som hon även bjöd till sitt bröllop. Idag bor hon i Ryssland och jobbar för Kreml med artskyddsfrågor.

Rysslands skuggkrig

Stor spionskandal

I en stor spionskandal som avslöjades i Österrike i våras greps en säkerhetspolis, Egisto Ott, med nära koppling till FPÖ.

Ott har nu åtalats misstänkt för att ha spionerat åt Ryssland, vilket han själv förnekar. Men kopplingen är besvärande för partiledaren Herbert Kickl och har åter satt ljus på möjliga kontaktytor med Ryssland.

– ÖVP (konservativa folkpartiet) har ju påstått att Herr Ott som nu sitter häktad ska ha haft en central position hos mig. Mina damer och herrar, det är ren och skär lögn, sa Kickl när skandalen avslöjades i april.

Avskaffa sanktioner

Partiet vill avskaffa EU:s sanktioner mot Ryssland, utesluter inte ett EU-utträde, och kräver att Österrike ska lämna luftförsvarssamarbetet European Sky Shield som landet nyligen gick med i. Frågor som alla rimmar väl med Rysslands intressen.

– Jag är inte för att vi har en gemensam luftvärnssköld mot Ryssland. Det är heller inte kompatibelt med neutraliteten, säger Kickl i en intervju med österrikisk press.

– Ryssland har ett särskilt förhöjt intresse nu av att blanda sig i och försöka koppla loss Österrike från organisationer som EU och NATO. Precis som med Ungern för att bilda en korridor genom Europa, säger Michal Reimon.

Se reportaget från Österrike i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet