Rolf Fredriksson: Oro i Tyskland – klarar vi det?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Beslutet att återinföra gränskontroller vid Tysklands gräns mot Österrike får i dag stöd bland många tyskar. Diskussionen pågår för fullt om hur Tyskland ska klara att ta hand om de tiotusentals flyktingar som kommit de senaste dagarna, och i morgon hålls extrainkallat krismöte med förbundsregeringen och ansvariga i Tysklands delstater. SVT Nyheters utrikesreporter Rolf Fredriksson analyserar läget på plats i Tyskland.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

På gågatan här i Potsdam i Brandenburg utanför Berlin har alla synpunkter på flyktingsituationen.

– Det var riktigt att införa gränskontroller. Vi ska ta emot dem som verkligen är på flykt, men det måste vara kontroller och ordning, säger Enrico som är ute med sin hustru Henrietta och deras tre månader gamla son i barnvagn.

#flykt

– Det är ju andra som försöker komma med, ekonomiska flyktingar och sådana som vill ha det bättre men inte flyr från krig och så, fyller Henrietta i.

”Andra länder måste hjälpa till”

En återkommande åsikt är att Tyskland inte kan ta emot alla flyktingar, man vet att Sverige också tar många men säger att också andra länder måste ta emot fler.

– Europa, om det ska vara något då måste andra länder hjälpa till och ta emot, säger en äldre dam.

– Och det värsta är att kriget och allt som pågår i Syrien, det är där man borde göra något, vid roten, för att få stopp på det, säger Heinz på gågatan i Potsdam.

I flera politiska kommentarer i medierna sägs att återinförda gränskontrollerna är ett sätt att utöva press inför dagens EU-möte med inrikes- och migrationsministrar i Bryssel. Tyska regeringen vill nu visa att Tyskland inte ensamt klarar av att ta så stor andel av de flyktingar som nu kommer.

Gränskontroller överraskar

Beskedet i går från inrikesminister Thomas de Mazières om återinförda  gränskontroller var överraskande. Flera ledarkommentarer i tyska tidningar pekar på att det är en helomvändning från förbundskansler Angela Merkels tidigare uttalande att ”vi ska klara av det”.

Flera delstatsregeringar har klagat på att de inte förvarnades om att gränserna skulle öppnas för flyktingar som var på väg i Ungern mot Tyskland, och från flera delstater sägs att mottagningscentraler och möjligheter till första övernattning är överfulla och att även möjligheterna till nödlösningar med övernattning på golv och i tält också i stort sett är uttömda.

Återinförda gränskontroller var därför ett sätt att tillmötesgå intern kritik, inte minst från Angela Merkels eget konservativa regeringsparti CDU (Christlisch Demokratische Union, ungefär motsvarande Kristdemokraterna i Sverige), som i Bayern representeras av systerpartiet CSU (Christlisch-Soziale Union in Bavaria, ungefär motsvarande Kristdemokraterna i delstaten Bayern).

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

#flykt

Mer i ämnet