En polis som vill vara anonym säger att fyra personer har inkommit till sjukhus med skottskador i Kisumu-området i västra Kenya, där oppositionen mot president Uhuru Kenyatta är stark.
I området använde polisen tårgas och skarp ammunition för att skingra över 1.000 demonstranter som marscherar genom Kenyas huvudstad Nairobi. Demonstranterna kräver reformer av landets valsystem, uppger ett vittne till Reuters.
Polisen uppges även ha använt tårgas för att skingra demonstranter i Kisumu, i västra delarna av landet där Railia Odinga har starkt stöd. Enligt ett vittne ska demonstranterna ha vägrat att skingra sig på order av regionens guvernör.
Oppositionsledarna manar sina anhängare att fortsätta protestera mot den politiska utvecklingen i landet.
”Inget skäl”
En domstol i landet har beslutat att Ekuru Aukot, som fick mindre än en procent i presidentvalet i augusti, får ställa upp i det omval som planeras till slutet av månaden.
– Jag hittar inget skäl att förbjuda käranden att få delta i det nya valet, säger domaren John Mativo.
Nyvalet måste hållas senast i slutet av oktober enligt ett beslut i Högsta domstolen. Kenyatta påstods ha vunnit valet i början av augusti, men det ogiltigförklarades senare på grund av fusk.
Vinst per automatik
Huvudutmanaren Raila Odinga drog tillbaka sin kandidatur i går, då han anser att valkommissionen inte genomfört nödvändiga reformer efter det ogiltiga valet i augusti. Även Aukot har sagt sig tveksam till att ställa upp i valet.
Kenyas parlament har dessutom i dag godkänt en lag som innebär att om en presidentkandidat drar tillbaka sin kandidatur från ett omval, så vinner motståndaren per automatik. Lagen börjar gälla omedelbart, om presidenten undertecknar den. Omröstningen bojkottades av oppositionen.
LÄS MER: Parlamentet klubbar igenom kontroversiell ändring i Kenyas vallagar
LÄS MER: Oppositionsledaren Raila Odinga drar sig ur presidentvalet i Kenya
LÄS MER: Analys: Kenyas demokratiska system vacklar – faller det?
Bakgrund: Valet i Kenya
Liksom i valet 2013 stod kampen i augusti mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partikoalitionen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen. Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid bägge tillfällena.
Årets val den 8 augusti var 72-årige Odingas fjärde och troligen sista försök att bli president. Även den här gången förklarade valkommissionen den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som vinnare, med 54 procent av rösterna. Men resultatet överklagades och ogiltigförklarades 1 september på grund av fusk.
Landets högsta domstol har lagt skulden för valfusket på Kenyas valkommission Independent Elections and Boundaries Commission (IEBC).