General Abdessalem al-Hassi, operativ chef för styrkorna, som kallar sig Libyens nationella armé (LNA), säger att de tagit kontroll över vägspärren utan strider.
Men uppgifterna är delvis motstridiga. Nyhetsbyrån Reuters uppger att LNA försöker att omringa Tripoli och att man avancerar från söder och väster, och att åtminstone delar av styrkorna slagit läger för natten omkring sex mil söder om huvudstaden.
Offensiven har överraskat FN, vars generalsekreterare Antonió Guterres befinner sig i Tripoli för att hjälpa till att ordna ett försoningsmöte.
Så sent som förra veckan uppgav Guterres att han såg tecken på att motsättningarna i en nyckelfråga, mellan Khalifa Haftar och premiärminister Fayaz al-Sarraj, såg ut att kunna lösas.
Fakta: Kaoset i Libyen
Libyen har varit splittrat i olika delar som styrts av olika politiska fraktioner sedan inbördeskriget som bröt ut 2011, där diktatorn Muammar Gadaffi störtades. I Tripoli, huvudstaden som ligger i den västra änden av landets Medelhavskust, sitter en internationellt erkänd enhetsregering. I Tobruk, en kuststad i öst, sitter en annan regering som stödjs av generalen och krigsherren Khalifa Haftar.
Västmakter anser att Tripoliregeringen är det bästa alternativet för att stävja ett rådande kaos med extremistiska och islamistiska grupperingar. Tobrukregeringen får å sin sida stöd för sin sak av Egypten och flera arabländer, som anser att dess hårdhandskar är det bästa alternativet.
Sommaren 2017 enades sidorna i princip om vapenvila. I maj i fjol kom de överens om att hålla president- och parlamentsval, men några sådana har ännu inte hållits.
Parallellt med det instabila läget i landet har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.
Källa: Landguiden med flera