Piloterna Bertrand Piccard och André Borschberg turas om att flyga planet. Just nu är det Borschberg som flyger det. Foto: TT

Oväder tvingar solplan att landa i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Dåligt väder tvingar nu det soldrivna planet Solar Impulse 2:s att avbryta sitt försök att korsa Stilla havet. Planet kommer att landa i Nagoya i Japan och invänta bättre väder innan man fortsätter mot Hawaii, twittrar man från projektets konto.

Piloten som styr planet, André Borschberg, skriver på sitt twitter-konto att han är besviken över att inte kunna fortsätta resan just nu, men att han samtidigt är ”väldigt tacksam över stödet från japanska myndigheter”.

Planet lyfte i lördags från Nanjing i Kina, där det tvingats vänta en månad på bättre väderförhållanden för att kunna inleda 8.000 kilometers-flygningen till Hawaii. Nu får de båda piloterna förbereda sig på ytterligare väntan.

Svåraste sträckan

Planet är resultatet av 13 års forskning av piloterna Bertrand Piccard och André Borschberg, som turas om att flyga det. Med sin flygning runt jorden vill de visa upp möjligheterna med solkraft.

När de presenterade planerna hånades de av flygbranschen, men piloterna har nu klarat av sex av de tolv delsträckorna runt jorden. Flygningen över Stilla havet är den längsta och därmed den svåraste, eftersom planet är beroende av molnfri himmel för att ta sig framåt.

Fakta: Solar Impulse 2

* Med ett vingspann på 72 meter är Planet Solar Impulse 2 bredare än en jumbojet. Men det ensitsiga planet väger bara lite drygt två ton och medelhastigheten är ytterst måttlig: 70 kilometer per timme.

* Planet har bara plats för en person och cockpiten har en yta på endast 3,8 kvadratmeter. Förutom piloten ska där rymmas mat, vatten, syretuber, räddningsflotte och fallskärm.

* Inför den fem månader långa flygningen runt jorden har piloterna bland annat tränat yoga och självhypnos, för att kunna klara av att sova i 20-minuterspass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.