Bostadskvarter i rutiner efter torsdagens attack i centrala Beirut i Libanon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bostadskvarter i rutiner efter anfallet mot centrala Beirut under torsdagen. Foto: Hassan Ammar

Över 20 offer i dödligaste attacken mot Beirut hittills

Publicerad

Minst 20 människor dog och över 100 skadades när Israel på torsdagen genomförde ett flyganfall mot centrala Beirut.

– Det är inte första gången som centrala Beirut attackeras men det tillhör det ovanliga. Vanligtvis sker attackerna mot huvudstaden i södra Beirut, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia.

Flyganfallet på torsdagskvällen riktades mot två områden i centrala delen av Libanons huvudstad, däribland bostadsområdet Ras al-Nabaa som ligger i närheten av nationalmuseet, enligt libanesiska myndigheter.

Där träffades den nedre delen av ett åttavåningshus, rapporterar en AP-fotograf som befann sig på platsen. I området Burj Abi Haidar kollapsade en hel byggnad till följd av luftanfallen.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Enligt Libanons hälsodepartement har 22 personer dödats och 117 personer skadats.

Hizbollahmedlem uppges vara måltavla

En anonym källa inom den libanesiska säkerhetstjänsten uppger att Israels måltavla var en Hizbollahledare. Efter attacken rapporterade Hizbollahstyrda mediekanaler att den tilltänkta måltavlan var Wafiq Safa, som inte hade varit i någon av byggnaderna som träffades.

Attackerna är de tredje mot centrala Beirut sedan Israel trappade upp sina bombningar av Hizbollahmål i Libanon i september.

”Rädda att Libanon blir ett nytt Gaza”

SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia och fotograf Antonia Sehlstedt befann sig i närheten av attackerna.

– Det här är i hjärtat av Beirut, det är i centrala Beirut. Det är mitt i ett bostadsområde med restauranger och här ligger en bensinmack. Det är kaotiskt med ambulanser, räddningspersonal och militärer på plats, säger Gilda Hamidi-Nia.

– Många här är rädda att det ska eskalera och att Libanon ska bli ett nytt Gaza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet