Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om läget för Apollos svenska kunder på Kos efter bränderna. Foto: SVT/Reuters

Över 200 svenskar evakuerades från bränderna på Kos

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals svenskar fick evakueras från sina hotell på ön Kos efter omfattande skogsbränder. På tisdagen meddelar resebolagen Tui, Apollo och Ving att flera av deras resenärer nu kan återvända till sina hotell.

– Vi var väldigt oroliga, vi såg lågorna på nära håll, säger Sam Nelleros som befinner sig på Kos med sin familj.

Greklands premiärminister varnade under måndagen för att skogsbränderna i år kan bli värre än någonsin. Det är både mycket varmt och torrt i landet samtidigt som klimatförändringarna gör att det brinner kraftigare och oftare.

På måndagskvällen evakuerades sammanlagt 200 av resebolagen Apollos, Tuis och Vings svenska gäster från sina hotell i Kardamena på Kos. Samtidigt evakuerades också lokalinvånare från området, som blev ombedda att ta med sig nödvändigheter som vatten och mat för natten.

Anledningen var just de intensifierade bränderna. Sam Nelleros är en av de svenska turister som sent på kvällen fick besked om evakuering.

– Vi fick meddelande om att vi skulle evakueras men till slut visade det sig att det inte behövdes. Men jag, min fru och mitt barn har knappt sovit på hela natten, säger han.

Resenärer kan återvända

Sam Nelleros beskriver hur han såg bränderna på nära håll. Under tisdagsmorgonen säger han att de verkar ha avtagit i styrka, och grekiska medier rapporterar om att bränderna i Kardamena ska vara alltmer under kontroll. Släckningsarbetet pågår dock fortfarande.

Det innebär att flera av de evakuerade svenska resenärerna nu kan återvända till sina hotell, efter att ha tillbringat natten på ersättningshotell och evakueringsplatser. Alla tre resebolag som evakuerade svenskar har meddelat att gästerna får komma tillbaka.

”Ledsen och orolig”

Martina Krantz, pressansvarig på Apollo, säger att man från Apollos håll följer paketreselagen och att man ska återkomma ifall drabbade resenärer har rätt till någon slags ersättning.

Svenske Sam Nelleros säger att han tycker situationen känns väldigt oroväckande.

– Det är semester och när sådana här saker händer blir man ledsen och orolig. Speciellt i ett sådant här vackert område med så fina människor.

Oro för fler skogsbränder

Det är början på juli och om Medelhavsvädret följer sitt vanliga mönster kommer det sannolikt fortsätta vara varmt i Grekland i sommar. Från myndigheternas håll är man oroad över att bränderna på Kos inte är de sista.

– Det är en sommar som förväntas bli särskild farlig och svåra tider ligger framför oss alla, sade landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis på en pressträff i måndags.

Paketreselagen

  • En paketresa består av minst två olika resetjänster som satts ihop, till exempel en flygresa och en hotellvistelse.
  • Blir det ett betydande fel på paketresan efter din avresa ansvarar arrangören för att du får någon form av ersättning, till exempel en utflyktsresa eller ett annat rum.
  • Om du inte fått något ersättningsarrangemang, eller om ersättningen varit av sämre kvalitet än det du skulle fått egentligen, kan du begära prisavdrag från arrangören.
  • Du kan även ha rätt till skadestånd om du drabbats av extra kostnader till följd av felet.
  • Har något blivit fel under resan är det viktigt att du klagar till arrangören eller återförsäljaren så snabbt som möjligt. Arrangören ska då försöka åtgärda felet inom rimlig tid. Om felet inte beror på dig har du rätt till prisavdrag.
  • Om du och företaget inte kommer överens kan du anmäla till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN).

Källa: Konsumentverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.