Väderstationen i Lytton i kanadensiska provinsen British Columbia uppmätte 49,5 grader Celsius sent på tisdagseftermiddagen lokal tid. Bara i Vancouverområdet beräknas minst 65 personer ha dött i samband med värmen, det rapporterar bland annat BBC. I USA och Kanada tillsammans beräknas minst 200 personer ha mist livet.
– Så här års brukar det vara strax över 20 grader, kanske upp mot 25 grader. Luftfuktigheten har gjort att det har känts som att man precis har kommit ut från en ångande varmdusch, samtidigt som man är iklädd våtdräkt, säger Charles Daniel.
”Helt förbryllade”
Det var i lördags som temperaturen började stiga och sedan dess har det slagits värmerekord i västra Nordamerika varje dag. Myndigheter i Kanada och USA varnar sina medborgare för farligt höga värmenivåer som kan hålla i sig veckan ut.
– Det finns verkligen inget superlativ som räcker till för det här. Vi är helt förbryllade över hur stora de här rekorden är, säger Armel Castellan, meteorolog på Kanadas vädermyndighet, till CBC.
Myndigheten har utfärdat varningar i flera provinser med motiveringen att ”en långvarig, farlig och historisk värmebölja kommer att fortsätta under veckan”.
Uppåt 35 grader i Europa
Även i Europa har det varit varmt på sina håll. I Serbien och Nordmakedonien har temperaturen nått över 35 grader Celsius.
– Man känner sig helt utmattad, det är inte hälsosamt alls, säger Stefan, boende i nordmakedonska huvudstaden Skopje.
Liknande temperaturer uppmättes i den ryska huvudstaden Moskva förra veckan, men där har värmen nu fått ge plats åt ett rejält oväder med kraftigt regn och blåst.
”Inte över än”
Världsmeteorologiska organisationen, WMO, citerar meteorologer som pekar på att rekordvärmen kommit tidigt på säsongen och säger att ”det här är inte över än”. Organisationen har också intervjuat klimatforskaren Nikos Christidis:
– Utan de klimatförändringar vi människor bidragit med hade det varit nästan omöjligt att nå de här temperaturerna.