Tungt beväpnad polis utanför Al Noor-moskén i Christchurch i samband med att den öppnade för besökare igen en vecka efter dådet. Foto: Anthony Wallace/TT

Överlevarna om terrordådet på Nya Zeeland: ”Det gick inte att öppna dörren”

Uppdaterad
Publicerad

Många fler kunde ha överlevt terrordådet i Christchurch – om en dörr i Al Noor-moskén hade kunnat öppnas. Överlevare berättar nu om de fasansfulla minuterna när skytten jagade dem.

– Jag försökte öppna dörren, men det gick inte, säger en av dem som överlevde attacken, enligt AP.

Dagarna före terrordådet hade ett nytt elektroniskt lås installerats på en dörr i Al Noor-moskén i Christchurch. Det kan i efterhand visa sig vara skälet till att 42 av de totalt 50 som dödades under attacken dog i just den moskéen.

Dörren öppnades inte

Överlevare berättar nu hur de flydde terroristen och sprang mot dörren. Skytten stod mitt i salen. För en stor del av moskébesökarna var den dörren den enda vägen ut. Men den gick inte att öppna.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

– Alla tryckte på bakom varandra och på varandra, säger en överlevare.

Han beskriver för nyhetsbyrån AP hur han trycktes mot dörren av alla som försökte fly. Han bröt flera revben medan han desperat försökte öppna den. En annan överlevare bedömer att 17 personer dog där – bara för att dörren inte gick att öppna.

Nytt elektroniskt lås

Enligt överlevarna var det få som kände till hur det nya låset fungerade – och än mindre kom på det i kaoset som uppstod när skottlossningen började.

Hade någon tryckt på en knapp vid sidan av dörren hade den sannolikt öppnats på vid gavel och de hade kunnat fly – men det var det få som visste, enligt en överlevare.

”Ingen förbereder sig för det här”

Shagaf Khan, ordförande för den Muslimska samfälligheten i Canterburry som har hand om moskéen, säger att dörren i normalfallet hade varit öppen på vid gavel. Men eftersom det var kallare än vanligt den dagen så var den stängd. Enligt honom ska den däremot inte ha varit låst.

– Vilken annan fredag som helst hade den dörren varit öppen. Men inte den här fredagen, säger han enligt AP.

Han fortsätter:

– Ingen förbereder sig för det här. Vi var förberedda för en brand eller en jordbävning, då hade folk haft tid att ta sig ut, men det här är något helt annat. Det här är inget du har med i din krisplan.

Fönsterglugg räddade dem

När dörren inte öppnades lyckades en av dem till sist slå sitt knä genom en fönsterruta i dörren. Genom den fönstergluggen lyckades sedan flera ta sig ut. Men bakom dem hade redan många träffats av skotten.

50 människor dog under terroristdådet mot två moskéer på Nya Zeeland fredagen den 14 mars. Australienaren Brenton Tarrant har åtalats för dådet. Nästa gång åtalet tas upp i rätten är på fredagen den 5 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Mer i ämnet