Paasikivi om kemvapnen: ”Skulle eskalera kriget”

Uppdaterad
Publicerad

Användning av kemiska vapen skulle helt ändra karaktären på kriget i Ukraina, menar överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Västvärlden skulle tvingas reagera, men det är oklart hur.

– Jag har svårt att tro att det inte skulle bli något motdrag från Nato, säger han till SVT.

Flera aktörer varnar för att Ryssland kan komma att använda kemiska vapen i kriget mot Ukraina – men än råder stor osäkerhet kring uppgifterna.

Ukrainska försvarare hävdade sent på måndagskvällen att ryska styrkor satt in kemiska vapen mot ukrainska styrkor i Mariupol. Flera personer uppger att de drabbats av andningssvårigheter och spasmer.

Kriget i Ukraina

Uppgifterna kom samma dag som en talesperson för separatiststyrkorna i Donetsk sagt att ryska kemstyrkor planerade att ”röka ut” ukrainska försvarare från ett stålverk i staden. Det uppger den amerikanska tankesmedjan ISW i en rapport.

Både Storbritannien och Australien utreder anklagelserna.

Paasikivi: Nato kommer svara

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi ser det som otroligt att ryssarna skulle använda kemiska vapen i någon större omfattning.

– Däremot är det inte uteslutet att DNR-styrkorna (separatiststyrkor reds anm.) skulle kunna använda det i begränsad omfattning mot Azovstyrkor som är förskansade i källare eller gångar, och sedan hävda att det inte var de, säger han till SVT.

USA:s president Joe Biden har tidigare beskrivit kemvapen som Natos röda linje i kriget. Vilka konsekvenserna skulle bli för Ryssland är dock okänt.

– Det är som all annan avskräckning att man säger inte uttalat hur man skulle agera. Men jag har svårt att tro att det inte skulle bli något motdrag från Nato.

Klart är att kriget skulle ändra karaktär, menar Paasikivi.

– Det skulle knappast gå att fortsätta som man gjort från rysk sida, utan jag tror att det skulle eskalera. Västmakterna skulle inte tillåta det och grymheten på marken skulle bli ännu värre.

”Intresse från ukrainsk sida”

Än finns inga bevis för att kemstridsmedel använts i kriget, betonar Magnus Christiansson, universtitetslektor i krigsvetenskap vid försvarshögskolan.

– Det finns också ett intresse från ukrainsk sida att få västvärlden att komma över det här sista steget att direkt engagera sig. Användandet av kemstridsmedel skulle vara en sådan röd linje eller en eskalationstrappa som då ändrar bilden av kriget. Rent militärt gör man mer skada med artilleri eller andra typer av vapen, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet