Paasikivi: Svårt att få säkra uppgifter om Azovstal

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals civila uppges fortfarande sitta fast i stålverket Azovstal och enligt en ukrainsk befälhavare krävs ytterligare en eller två evakueringsomgångar för att få ut alla. Samtidigt är det mycket som är oklart kring evakueringen av den sönderbombade anläggningen, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan.

– Det är oerhört svårt att få tag i uppgifter som går att tro på, säger han i Morgonstudion.

I söndags evakuerades ett hundratal personer från stålverket Azovstal i den numera ryskkontrollerade staden Mariupol.

– Röda korset har förhandlat med båda parter och det finns filmklipp som visar hur ukrainska soldater eskorterar folk ut, så det verkar har varit vapenstillestånd just då, säger Paasikivi.

Kriget i Ukraina

Hundratals civila sitter fortfarande fast

Samtidigt uppskattas hundratals civila fortfarande sitta fast i stålverkets tunnlar, tillsammans med nästan 500 skadade soldater och ”många” döda kroppar och enligt Denys Shlega, ukrainsk befälhavare, krävs ytterligare en eller två evakueringsomgångar för att få ut samtliga civila, rapporterar AP.

Paasikivi bedömer att Ryssland har intresse av att få ut de människor som fortfarande befinner sig inuti Azovstal, så att man därefter kan utropa Mariupol som besegrat. Men vad som ska hända med de ukrainska soldaterna som förskansat sig där är mer oklart.

– Det finns uppgifter om att deras befäl nu säger att de slutfört sitt uppdrag och att det blivit dags att lämna. Men Ryssland har inget intresse av att evakuera dem.

Evakueringen fortsätter under måndagen

Från klockan sju måndag morgon, svensk tid, är det tänkt att evakueringarna ska fortsätta från Mariupol, enligt lokala myndigheter, som säger att civila i staden tillåts att ta sig upp från skyddsrummen.

Runt 100 000 personer uppskattas vara kvar i Mariupol under extremt svåra förhållanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet