Två män tittar på ett fotografi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick till Transnistrien, som är stängt för journalister. Foto: Mircea Barbu

”Påhittat land på EU:s bakgård kan bli Europas nästa konfliktzon”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Ett påhittat land på EU:s bakgård kan bli nästa konfliktzon om Ryssland bryter igenom Ukrainas försvarslinjer i söder. Transnistrien är stängt för journalister. Jag har ändå tagit mig in för att skildra spänningarna som ökar: Mellan utbrytarrepubliken som ockuperas av Ryssland och EU-kandidatlandet Moldavien som regionen egentligen tillhör.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

”Det är sorgligt att leva i ett osäkert område där vi tappat hoppet om framtiden” säger lantbrukaren Gheorghe när vi står och pratar mitt på hans åker i republiken Transnistrien.

För att komma dit har jag åkt med en fiskare över floden Dnestr och därmed undvikit att bli kontrollerad eller fotograferad av de ryska soldaterna som vaktar kajen i Transnistrien. Längst ute på en udde i floden ligger tre små moldaviska byar som fortfarande kontrolleras av Moldavien. Gheorghe har sina åkrar utanför byn. För att komma dit kör vi genom en vägspärr som bevakas av ryska soldater. Som tur är stoppar ingen vår bil.

EU-ambitioner spär på konflikten

”Vi vill så solrosor i år. Men har förbjudits att jobba av myndigheterna här”, berättar han.

Transnistrien är ekonomiskt beroende av Moldavien men har hittills klarat sig undan att betala skatt och tull. Sedan årsskiftet är det slut på det. Moldavien försöker stegvis återta den ekonomiska kontrollen inför att man nu vill gå med i EU. Att de moldaviska bönderna nu inte längre får jobba på sina åkrar i Transnistrien verkar vara ett svar på detta.

Regionen bad Ryssland om hjälp

Överallt här pratas det ryska, skyltar på ryska och jag ser ryska flaggan vaja över offentliga byggnader. Tv-nyheterna kommer från Ryssland. Men den mesta exporten går till EU. Regionen slits alltså mellan två intressesfärer.

Nyligen bad man Ryssland om beskydd från vad man kallar moldavisk ekonomisk utpressning. Detta skakade om många. Jag träffar en oppositionell man som lever i staden Ribnita som larmade omvärlden när det ryktades att man tänkte be Ryssland annektera regionen.

”Detta var ursprungligen planerat, men det visade sig att de transnistriska ledarna faktiskt blev rädda. Ryssland kommer ändå att försöka använda denna vädjan för att destabilisera situationen i Moldavien”, säger visselblåsaren Sandu Ciorba.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.