Ett av de största hoten mot orangutangerna idag är produktionen av palmolja. Foto: BBC

Palmoljeproduktionen stort hot mot orangutangerna

Uppdaterad
Publicerad

Orangutangerna på Borneo är idag rödlistade som akut hotade enligt IUCN. Ett av de största hoten mot dem är efterfrågan på palmolja. Industrin hugger ner deras hem och gör att de blir lättare byten för tjuvjägare.

– Vi eliminerar våra närmsta släktingar, vilket inte är särskilt klokt för en art som hade mage att kalla sig Homo sapiens, den vise, säger Paul R. Ehrlich, professor och rektor vid Stanforduniversitetet.

Den vegetabiliska oljan finns i bland annat margarin, kakor, friterade produkter och choklad men kan även finnas i produkter som smink, tvål, tvättmedel och biodrivmedel. Palmoljan i sig behöver inte vara dålig, men sättet som den största delen produceras på är skadligt för djur och natur.

Svårsläckta bränder

För orangutangerna bidrar palmoljeproduktionen till att de mister sina hem eftersom enorma mängder regnskog huggs ner. Då blir de också lättare byten för tjuvjägare som dödar eller säljer dem som husdjur.

Men palmoljeproduktionen ökar också risken för stora svårsläckta bränder som i sin tur förstör natur och hotar människor och djur. Man anlägger bränder, på uttorkad mark, när man vill bereda ny mark till palmoljeplantager.

– Att tända eld på torv är som att tända eld på en kolgruva, det är rena helvetet att försöka släcka, säger Paul R. Ehrlich.

Hållbar palmolja

Men odlingen av palmolja är också viktig för ekonomin i Sydostasien. Det skapar arbetstillfällen och exportintäkter. Oljepalmen kräver mindre vatten, gödning och bekämpningsmedel än andra oljeväxter och man kan skörda under större delen av året. Det är därför inte självklart att en bojkott av palmolja är rätt väg att gå.

– För mig finns bara en lösning och det är hållbar palmolja, säger Erik Meijaard, professor i biologi vid University of Queensland.

Under de senaste årtiondena har nästan 150 000 orangutanger försvunnit, en halvering av Borneos population. Och den globala konsumtionen av palmolja väntas ha fördubblats till år 2050, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.