USA:s utrikesminister Marco Rubio på plats i Saudiarabien för att förhandla med Ryssland. Foto: EVELYN HOCKSTEIN

Kris i Europa efter USA:s utspel – det här händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps administration ska sluta fred i Ukraina genom att själva förhandla med Ryssland på tisdag.

Ukraina får en plats i bakgrunden men Europa fick kalla handen. Flera europeiska ledare kommer istället att samlas i Paris på måndagen.

Fem frågor om säkerhetsläget

Frankrikes president Emmanuel Macron kallade till ett brådskande möte efter att USA meddelat att förhandlingarna sker utan Europa.

Samtidigt vill USA ha reda på vilka europeiska länder som är villiga att stationera trupper i Ukraina för att upprätthålla en eventuell fred. Ansvaret för detta kommer nämligen vara europeiskt, enligt USA.

Storbritannien är redo att skicka trupper och Ulf Kristersson (M) har sagt att det är en möjlighet även för Sverige.

Beskeden var kulmen på en vecka där Trumps administration på allvar presenterade sig för Europa.

Hegseth: Ge upp områden

Introduktionen inleddes med ett möte om kriget i Ukraina på Natos högkvarter i Bryssel under onsdagen.

– Vi måste börja med att erkänna att det är orealistiskt att tro att det går att återgå till Ukrainas gränser från 2014, sa USA:s nye försvarsminister Pete Hegseth.

Ett slut på kriget är högsta prioritet, men utan ”illusoriska mål” om markområden, var Hegseths budskap.

2014 annekterade Ryssland Krimhalvön från Ukraina. Sedan den fullskaliga invasionen 2022 ockuperar Ryssland även flera regioner i östra Ukraina.

JD Vance angrepp

Fler amerikanska smockor var på väg när säkerhetskonferensen i München inleddes på fredagen.

Då vicepresidenten JD Vance tog sig upp i talarstolen var det inte för att prata om kriget i Ukraina, utan för att läxa upp Europa om demokrati och yttrandefrihet.

Vance menade att de europeiska ledarna är rädda för sin egen befolkning. Han slog ner på flera länder och menade att man borde bjuda in ytterhögern till samtal och begränsa migrationen.

– Att lyssna på Vance tal var som om de försöker mucka gräl med oss, sa EU:s utrikeschef Kaja Kallas efter talet.

– Det är ett nykläckt Vita hus som försöker göra dramatiska saker. Det som står klart är att eran där Europa och USA står extremt nära varandra, den är över, säger SVT:s utrikeskorrespondent Fouad Youcefi.

Detta händer framöver

  • USA och Ryssland kommer sannolikt att mötas i Saudiarabien på tisdagen för att inleda samtal inför förhandlingar om fred i Ukraina. Ukraina är inte inbjudna, men kommer att inkluderas i processen, enligt USA.
  • Macrons europeiska möte i Paris hålls på måndagen. Inbjudna är ledare från Tyskland, Storbritannien, Italien, Polen, Spanien, Nederländerna, Danmark, samt EU och Nato.
  • Samma tid som Parismötet håller FN:s säkerhetsråd ett möte i New York om Ukraina, med namnet ”hot mot internationell fred och säkerhet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet