Människor som samlats vid halvt hissade flaggor för att sörja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elever och invånare samlades utanför Apalachee High School på torsdagen för att sörja de omkomna i skolskjutningen. Foto: JESSICA MCGOWAN

Pappan till 14-årig skolskytt i USA åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den 14-årige pojken sköt ihjäl fyra personer på sin egen skola i delstaten Georgia i USA. Nu har även hans pappa gripits och åtalat för en rad brott kopplade till händelsen, bland annat dråp.

Det var på onsdagsmorgonen, lokal tid, som polis och räddningstjänst larmades om en skolskjutning på Apalachee High School, i en liten stad utanför Atlanta i Georgia. Fyra personer, två lärare och två elever dödades. Ytterligare nio skadades.

En 14-årig elev på skolan greps bara minuter efter dådet, och åtalades senare för mord. Något motiv har ännu inte offentliggjorts.

Kopplade till sonen

Även pojkens pappa har åtalats på flera punkter, bland annat vållande till annans död och dråp. Detta eftersom han var medveten om att sonen hade ett vapen.

– Anklagelserna mot honom är direkt kopplade till hans sons handlingar, och att han tillät sin son att inneha ett vapen, säger Chris Hosey, chef för polismyndigheten i Georgia.

Enligt arresteringsorder som nyhetsbyrån AP tagit del av ska pojken ha använt ett halvautomatiskt gevär vid dödsskjutningen. Pappan ska ha gett vapnet i present till sin son, rapporterar CNN.

Senaste fallet

Detta är det senaste exemplet från USA där en förälder hålls ansvarig för sitt barns gärningar.

I april dömdes en mamma och en pappa, de första i samband med en skolskjutning, till minst 10 års fängelse efter att deras son skjutit ihjäl fyra elever på en skola i delstaten Michigan i november 2021. Detta för att pappans nyinköpta vapen inte förvarats tillräckligt säkert och för att de ansågs ha agerat likgiltigt gällande tecken på att deras sons psykiska hälsa försämrats.

Redan när domen föll antogs den kunna leda till att fler föräldrar till skolskyttar skulle kunna komma att ställas inför rätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.