Stephen Murray överlevde branden i Paradise förra året. Foto: Andreas Zernell

Han överlevde branden i ”staden som försvann”

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter branden försöker Stephen Murray fortfarande få tillbaka sitt liv. Samtidigt så ägnar han stor del av sin vakna tid åt att hjälpa andra.

– Det har blivit min ventil, när jag kan ge en annan människa ett hem hjälper det även mig.

På många sätt är det som att tiden har stått still i Paradise i Kalifornien. Vid den övergivna bensinmacken vid infarten till staden står förra årets bensinpriser skyltade.

I en av de stängda skolorna står datumet när alla evakuerades kvar på tavlan: 8 november 2018.

Dagen då den amerikanska staden försvann.

95 procent av alla hus i Paradise brann ned på sex timmar. 85 personer dog. Elden rörde sig med en hastighet av en fotbollsplan var åttonde sekund.

– Jag, min fru och våra två barn tittade ut genom dörren och såg att det brann två hus bort. Medan vi stod där spred det sig till grannen. Hon satte barnen i bilen och åkte åt ett håll för att få dem i säkerhet. Jag åkte till seniorboendet där jag jobbade, säger Stephen Murray.

Räddade äldre

Han sparkade in 18 dörrar för att få med sig så många av de äldre som möjligt, lastade bilen och flaket fullt. Han fick inte med sig något från sitt eget hus förutom kläderna på kroppen.

– Jag hade ansökt om att byta försäkringsbolag samma vecka, men det hade inte trätt igenom, vi hade ett fyra dagars glapp och det var då branden inträffade, säger han.

Stephen Murray startade en välgörenhetsorganisation efter branden. Foto: Carina Bergfeldt

Han var inte ensam om att inte ha försäkring. Många bolag ville inte försäkra hus i staden, då man ansåg att brandrisken var hög efter en tidigare brand 2008, och därför var priserna relativt höga och många lät bli. Det totala värdet på oförsäkrad egendom som brann ner i staden uppgår till 40 miljarder svenska kronor.

– Vi fick en husbil donerad, som vi bodde i under tio månader, två vuxna och två barn. Vi hade råd att flytta till en lägenhet för två månader sedan, säger Stephen Murray.

Började med välgörenhet

Samtidigt som hans egen familj kämpade med var de skulle bo startade han en välgörenhetsorganisation. Han samlar in donerade saker och ger dem vidare till folk i större behov. I dag hämtar han en trailer som en överlevare ska ge vidare till en annan.

– Vi bodde i den i ett år men nu är vårt nya hus färdigbyggt, så bättre att någon annan får den, säger Debbie Sanders.

Den utvalda är Lisa Cervantes, som bott tillsammans med sin man och ett av sina barn i en väldigt liten husvagn. När Stephen Murray överraskar dem men den nya husvagnen jublar den tioåriga dottern, Nevaeh.

– Mamma, det finns ett bord där jag kan sitta och göra mina läxor!

11 000 tomter till salu

Hälften av alla skolelever har försvunnit. Så har även hälften av alla poliser. Fem brandmän i staden såg sina egna hem brinna upp medan de försökte rädda staden. 11 000 tomter är till salu.

– Det är en spökstad nu för tiden, säger Stewart Nugent.

För ett år sedan var han den enda som ignorerade evakueringsordern och stannade kvar i byn. Han hade jobbat som brandman i sin ungdom och vägrade lämna sitt hus. Beväpnad med en vattenslang, en kratta och en spade slogs han mot elden i sex timmar. Hans hus står kvar, han lyckades rädda grannens också. Men alla andra är borta. Nu, ett år senare, har han fortfarande bara en granne.

– Jag kände alla som bodde här på gatan. Det var fina människor, jag kommer att sakna dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.