Den turkiska oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu utreds för att ”öppet ha förolämpat” president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. Foto: TT

Partiledare utreds för förolämpning

Publicerad

Ledaren för Turkiets största oppositionsparti, det republikanska CHP, utreds av åklagare sedan han kallat president Recep Tayyip Erdogan för ”en diktator i fickformat”.

Uttalandet kom i samband med att Kemal Kilicdaroglu protesterade mot att ett 20-tal akademiker greps efter ett upprop mot våldet i östra Turkiet, där väpnade styrkor gått till hårda angrepp mot PKK-gerillan.

Enligt överåklagaren misstänks Kilicdaroglu för att ”öppet ha förolämpat presidenten”, rapporterar lokala medier. Att förolämpa presidenten är ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse i Turkiet.

Kilicdaroglu har straffimmunitet i egenskap av parlamentsledamot, men den kan tas bort om en majoritet av parlamentet röstar för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.