Påven besöker Kanada i hopp om försoning med urinvånare

Uppdaterad
Publicerad

Påven kommer att resa för att söka försoning med ursprungsbefolkningen i Kanada. Meddelandet kom från Vatikanen på onsdagen.

I maj hittades kvarlevor av 215 barn vid en internatskola för ursprungsbefolkning i Kanada. Skolan drevs av den katolska kyrkan och ingick dåvarande skolsystem i Kanada där barn separerades från sina familjer mot sin vilja. 1996 stängdes den sista skolan och därmed upphävdes även det forna skolsystemet i landet.

Trots upprepade påtryckningar från kanadensare har påven inte gett någon formell ursäkt för kyrkans roll i övergreppen. Men på onsdagen meddelar Vatikanen att påve Franciskus kommer besöka Kanada för att söka försoning med ursprungsbefokningen, rapporterar BBC.

”Hans helighet har visat att han är villig att besöka landet, datum kommer att fastställas i sinom tid,” skriver Vatikanen i uttalandet.

”Någon måste åtalas för brottet”

RoseAnn Archibald, chef för församlingen för First Nations, vilket är den största gruppen av ursprungsbefolkning i Kanada, välkomnar påvens besök för att ”ge en efterlängtad ursäkt”.

– Jag fortsätter att be den katolska kyrkan att de ska stå till svars för deras roll i den påtvingade assimileringen och folkmordet på våra barn, familjer och nationer. Någon måste åtalas för brottet, säger RoseAnn Archibald.

Jagmeet Singh, ledare för New Democratic Party säger till CBC News att en ursäkt inte räcker. Han anser att de överlevande borde erbjudas kompensation och kyrkan även borde släppa registren över skolan.

”Alla med auktoritet visste”

Tk’emlups te Secwepemc, en av de största grupperna urinvånare i British Columbia, beskrev i en rapport 2015 om misslyckandet för vård och säkerhet för barnen.

”Regering, kyrka och skolas anställda var väl medvetna om dessa misslyckanden och deras inverkan på elevernas hälsa. ”Om frågan är, vem visste vad när?” är svaret: 'Alla med auktoritet under hela systemets historia',” skriver de i rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.