Polisen tömmer Ottawas centrum på demonstranter. Foto: AMRU SALAHUDDIEN/EPA/TT

Pepparsprej mot demonstranter i Ottawa – 170 gripna

Uppdaterad
Publicerad

I flera veckor har Ottawas gator ockuperats av demonstranter som protesterat mot landets coronarestriktioner. På fredagen började polisen ta sig igenom massorna och trycka bort demonstranterna.

– Om du är inblandad i den här protesten kommer vi att identifiera dig, leta upp dig och följa upp med böter och åtal, sade tillförordnade polischefen Steve Bell.

Myndigheterna hade under lördagen tagit kontroll över regeringskvarteren vid parlamentet i Ottawa, som varit centralpunkt för protesterna.

– Vi har gjort stora framsteg att ta bort de olagliga protesterna i dag, sade den tillförordnade polischefen Steve Bell på en presskonferens på lördagskvällen.

Under dagen skrev Ottawapolisen på Twitter att pepparspray kommer att användas om inte demonstranterna lyder polisens order. Enligt Steve Bell har polisen ”haft stort tålamod, medan demonstranterna varit aggressiva.”

– Vi har varit tvungna att använda hästar och i morse beslutade vi att bära hjälmar och batong. Under ett tillfälle använde vi även pepparsprej när olagliga demonstranter vägrade lyda polisorder, sade Bell.

”Kommer hålla folk ansvariga för att de ockuperat våra gator”

53 fordon har bogserats bort och 22 registreringsskyltar har beslagtagits sedan i fredags. 47 personer greps under lördagen, sammanlagt har 170 demonstranter gripits, bland dem några av proteströrelsens ledare.

Men för de demonstranter som har lämnat området självmant kommer inte att komma undan, menar Steve Bell.

– Om du är inblandad i den här protesten kommer vi aktivt att identifiera dig, leta upp dig och följa upp med böter och åtal. Den här utredningen kommer att pågå i månader framöver. Vi kommer att hålla folk ansvariga för att de ockuperat våra gator.

I slutet av presskonferensen vänder sig den tillförordnade polischefen till stadens invånare.

– Vi fokuserar på er säkerhet och går ingenstans förän ni har era gator tillbaka. Vi kommer att flytta demonstranterna lugnt från era områden, sade Bell.

– Det är inte över än och det kommer kräva fler insatser innan vi når vårt mål.

Protesterna, som går under namnet ”Frihetskonvojen”, började i slutet av januari och startade pågrund av missnöje över landets covidrestriktioner. Bland annat kravet på covidpass för lastbilschaufförer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.