• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Planer på kolkraft skrotas i allt fler länder – men Kina bygger ut

Uppdaterad
Publicerad

På allt fler håll i världen skrotas planer på nya kolkraftverk. Enligt en ny rapport har tre fjärdedelar av alla nybyggnadsprojekt stoppats sedan Parisavtalet slöts 2015.

Samtidigt fortsätter utbyggnaden i Kina och flera andra asiatiska länder.

Sedan Parisavtalet trädde i kraft för fem år sedan har drygt 75 procent av alla planerade byggen av kolkraftverk i världen stoppats, enligt en gemensam rapport från tre klimatorganisationer.

Enligt rapporten har 40 länder inte längre några planer på att bygga nya kolkraftverk. Sedan tidigare har 44 länder lovat att inte bygga nya kolkraftverk.

Klimat

– För bara fem år sedan fanns det många planer på att bygga kolkraftverk, men de flesta av dem har nu antingen officiellt stoppats eller så har de pausats och kommer sannolikt inte att återupptas, säger Dave Jones, analytiker vid Ember, en av tre organisationer bakom rapporten, till The Guardian.

Kinas roll avgörande

Om Indien, Kina och en handfull andra folkrika asiatiska länder skulle stoppa sina framtida projekt skulle bara tio procent av de planerade kolkraftverken kvarstå, enligt rapporten.

Karl Hallding, forskningsledare vid Stockholm Environment Institute, menar att just Kina spelar en avgörande roll.

– Kina står för i runda slängar hälften av all kolkraft i världen, och man har stora program för att bygga ut kolkraften de närmaste tio åren. Dessutom är Kina den absolut dominerande finansiären av ny kolkraft i andra länder, säger han.

Utåt beskrivs den kinesiska statsapparatens investeringar som ”gröna”, något som enligt Karl Hallding inte stämmer.

– Man kan inte riktigt lita på Kina. De säger att de sysslar med gröna investeringar, men det krävs inte mycket skrapande på ytan för att visa att de här investeringarna domineras av kol och gas.

Kopplingar till politiska makten

Fäblessen för kolkraft i Kina har att göra med en, historiskt sett, god tillgång på kol, samt den viktiga roll kolet har spelat i Kinas snabba ekonomiska utveckling de senaste 40 åren, menar Karl Hallding.

– Kolkraftsföretagen är väldigt nära lierade med den politiska makten och har väldigt stort inflytande, säger han.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet