Kan ny teknik lösa problemen och vad behöver klimatmötet i Glasgow komma fram till? Hör Måns Nilsson, chef Stockholm environment institute, om deras senaste rapport. Foto: TT/SVT

Olja och gas väntas öka – trots klimatkrisen

Uppdaterad
Publicerad

För att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader behöver världens länder drastiskt minska produktionen av fossila bränslen. Men den väntas istället öka de kommande decennierna, enligt en ny rapport från Stockholm environment institute.

Förbränningen av fossila bränslen som kol, olja och gas är den enskilt viktigaste faktorn bakom den globala uppvärmningen.

Trots att allt fler länder fastställer mål för nettonollutsläpp och gör insatser för att minska efterfrågan på icke förnybara energikällor sker inte lika mycket på utbudssidan.

Klimat

Tvärtom väntas produktionen av olja och gas öka under de kommande två decennierna medan produktionen av kol väntas minska marginellt.

I strid med Parisavtalet

Forskarna bakom rapporten ”The production gap” har tittat närmare på 15 länder som tillsammans producerar majoriteten av världens fossila bränslen.

Baserat på ländernas egna projektioner kommer den samlade produktionen under 2030 att vara 110 procent högre än vad som hade varit nödvändigt för att klara 1,5-gradersmålet i Parisavtalet, och 45 procent högre än vad som hade varit nödvändigt för att klara tvågradersmålet.

Enligt rapporten växer det så kallade produktionsgapet ytterligare fram till 2040.

Starka politiska krafter

– Produktionen av fossila bränslen brukar inte synas i klimatdiskussionerna trots att det är den stora anledningen till utsläppen. Det är den stora elefanten i rummet, säger Måns Nilsson, chef på Stockholm environment institute.

Han menar att det finns starka politiska krafter som inte vill lyfta frågan om producentansvaret på dagordningen.

– Det handlar framförallt om länder som är beroende av att producera fossila bränslen, till exempel Saudiarabien.

– De vill hellre prata om utvecklingen av förnybara alternativ och utsläppsminskningar i länder som använder de här bränslena.

Mer pengar till fossila bränslen

Rapporten lyfter också att G20-länderna har riktat mer pengar till att finansiera fossila bränslen än till grön energi sedan början av covid-pandemin även om finansieringen av fossila bränslen generellt har minskat de senaste åren.

Viktigast framöver blir att höja ambitionsnivån kring utfasningen av kolkraft, menar Måns Nilsson.

– Det är den stora springande punkten för utsläppen globalt.

Om rapporten

Rapporten har tittat på 15 av världens största producenter av fossila bränslen: Australien, Brasilien, Förenade arabemiraten, Indien, Indonesien, Kanada, Kina, Mexiko, Norge, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Tyskland, och USA.

Enligt rapporten visar ovan nämnda regeringars egna planer och projektioner att det kommer att produceras 240 procent mer kol, 57 procent mer olja och 71 procent mer gas under 2030 än vad som hade varit nödvändigt för att hålla temperaturhöjningen begränsad till 1,5 grader.

Gasproduktionen väntas öka allra mest under perioden 2020 -2040.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet