Tjeckien hävdar att Turowgruvan i sydvästra Polen försämrar miljön även på den tjeckiska sidan av gränsen och har tagit hjälp av EU för att stoppa verksamheten. Foto: Martin Divisek/EPA/TT

Polen vägrar stänga kolgruva – döms till miljonböter av EU

Uppdaterad
Publicerad

Polen måste betala motsvarande 5 miljoner kronor om dagen i böter så länge den omtvistade Turowgruvan hålls öppen, enligt en ny dom från EU-domstolen. Trots det vägrar den polska regeringen att stoppa brytningen av brunkol i regionen. 

Polen har inte vidtagit några åtgärder för att stoppa verksamheten i Turowgruvan, menar EU-domstolen. Detta trots att landet redan i maj beordrades av EU-domstolen att stoppa utvinningen av kol.   

Därför ska landet betala 500 000 euro per dag i böter, enligt ett domslut som offentliggjordes på måndagen.   

Klimat

På tisdagen var gruvan alltjämt igång. Polen vägrar stoppa brytningen av brunkol i Turow.

Polen släpper ut näst mest koldioxid i EU  

Kolkraft innebär många jobbtillfällen och står för över 70 procent av elförsörjningen i Polen. Det leder till att nedstängningar som den av Turowgruvan möts av motstånd från människor som arbetar inom kol, berättar Jessica Jewell som är docent i energiomställning vid Chalmers universitet.  

– Eftersom Polen har gått ut och sagt att man inte accepterar EU:s dom har jag svårt att se att den kommer att få någon effekt, säger hon.  

Kol är det mest utsläppsintensiva fossila bränslet, enligt docenten. Polen är det land som efter Tyskland släpper ut mest koldioxid i hela EU. Landet tillverkar mer el från kol än alla andra EU-länder tillsammans. 

– Vi måste bli av med kolkraft för att rädda klimatet, men tyvärr är det svårt för många länder att ta sig ur beroendet, säger Jessica Jewell. 

Tjeckien: Gruvan påverkar grundvattnet

Turowgruvan ligger den sydvästra delen av Polen nära gränsen till Tjeckien. Grannlandet hävdar att gruvan försämrar grundvattnet och luftkvaliteten i området. Tjeckien och Polen har länge varit i tvist med varandra gällande gruvan. 

Trots långa samtal och många förhandlingar har länderna inte nått någon lösning. Tjeckien valde därför att ta hjälp av EU-domstolen.  

När den tjeckiska regeringen stämde Polen vid EU-domstolen i februari blev det den första gången ett EU-land stämde ett annat i en klimatfråga, enligt den Europeiska miljöbyrån, skriver nyhetssajten Euractiv.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet