Polsk varning för ”sociala sjukdomar” i EU

Publicerad

Polen måste undvika att bli ”infekterade av sociala sjukdomar” som härjar i EU, säger Jaroslaw Kaczynski, ledare för landets regeringsparti.

Polen bör fortsatt vara medlem i den Europeiska unionen – det är den bästa vägen för landet ska kunna komma ikapp andra länders levnadsstandard, säger Kaczynski vid ett partikonvent på söndagen.

– Men det betyder inte att vi borde upprepa västvärldens misstag och bli infekterade av de sociala sjukdomar som dominerar där, fortsätter den tidigare premiärministern, som leder regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Enligt Jaroslaw Kaczynski försöker EU tvinga medlemsstaterna att anpassa sig på ett sätt som går på tvärs med polska, traditionella familjevärderingar. Kritiker som anklagar PIS för att inskränka den polska rättsstaten och demokratin tjänar ”starka intressen och gör avtal med de mäktigaste i världen”, påstår han.

Relationerna mellan EU och Polen har ansträngts när regeringen de senaste åren reformerat rättssystemet. En av förändringarna har gjort att en stor del av domarna i landets högsta domstol fått gå i pension – och ändrat reglerna för hur nya domare ska tillsättas.

Polen går till lokala val i oktober och nationella val väntas i slutet av 2019.

Polska regeringen

Polen leds av högerkonservativa Lag och rättvisa som år 2015 vann både president- och parlamentsvalet.

President blev då förre EU-parlamentarikern Andrzej Duda (född 1972). Premiärminister blev biträdande partiledaren Beata Szydlo (född 1963).

Partiets starke man – och ledarfigur i praktiken – är dock partiledaren Jaroslaw Kaczynski (född 1949). Kaczynski var premiärminister 2006–07, men meddelade redan inför valet 2015 att han inte på nytt tänkte sätta sig på någon officiell regeringspost.

Kaczynskis tvillingbror Lech var Polens president från 2005, men omkom i en flygolycka i ryska Smolensk våren 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.