Foto: TT

Positiva resultat av Astra Zenecas nya coronavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Ett coronavaccin utvecklat av Astra Zeneca och forskare vid Oxfords universitet har visat positiva resultat, enligt de första vetenskapligt granskade resultaten från den fas 1-studie som nu har publicerats i tidskriften The Lancet.

Deltagarna i studien utvecklade verksamma antikroppar mot viruset och inga allvarliga biverkningar har noterats.

– Det ser lovande ut, säger vaccinforskare Matti Sällberg.

Efter den första dosen av vaccinet AZD1222 fick 91 procent av deltagarna verksamma antikroppar mot det nya coronaviruset en månad efter injektionen, och efter den andra dosen hade samtliga provdeltagare fått antikroppar. Halten av antikroppar går att jämföra med den som uppmätts hos personer som tillfrisknat efter en infektion.

Vaccinet har också triggat kroppens så kallade T-celler som stärker produktionen av antikroppar och attackerar redan infekterade celler.

Forskarna har inte noterat några allvarliga biverkningar. Däremot drabbades drygt 70 procent av deltagarna av antingen feber eller huvudvärk.

– På det stora hela ser det väldigt bra ut. Biverkningarna är ingenting som är särskilt ovanligt, så det är lovande, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

1 077 personer mellan 18 och 55 år ingick i studien, varav hälften har fått vaccinet. Endast tio personer har fått två doser av vaccinet.

Inga allvarliga biverkningar

Även om resultatet är lovande är det för tidigt att säga om vaccinet kommer att ge tillräckligt skydd mot smittan, rapporterar BBC.

– Det återstår fortfarande mycket arbete innan vi kan slå fast att vaccinet kommer kunna vara till hjälp under pandemin, men resultatet är lovande, säger Sarah Gilbert, professor vid Oxfords universitet enligt BBC.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger i en första kommentar att resultaten från studien ”är mycket positiva nyheter”.

Åtta miljoner doser till Sverige

EU har tidigare slutit ett avtal med Astra Zeneca om att köpa 400 miljoner doser av det möjliga vaccinet. Av dessa ska åtta miljoner doser gå till Sverige, vilket räcker till drygt fyra miljoner personer.

Astra Zenecas vaccinstudie är bara en av fyra studier som redan har nått till större fas 2- och 3-studier på människor.

– Det har aldrig gått så här fort. Men självklart måste man vara supernoga med biverkningar och att man är vaksam på om det dyker upp något oväntat. Det är bra att det går fort, men det måste göras med omdöme också, säger vaccinforskare Matti Sällberg.

På börsen var reaktionen positiv – Astra Zenecas aktie steg med 1,8 procent under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.