Sveriges vaccinsamordnare: Så fungerar coronavaccinet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt WHO utvecklas just nu 120 olika vaccin mot covid-19, varav 20 testas på människor. Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, följer utvecklingen.

– Det ska bli intressant att se om de här första kliniska prövningarna bekräftar resultaten i de studier som tidigare gjorts, säger han.

Nya vaccin brukar i regel inte utvecklas snabbt, vilket betyder att det är extra viktigt att kontrollera säkerheten.

 – När det gäller effekten så är jag nyfiken på att se både antikroppar och T-cellerna. Det ska bli intressant att se om det fungerar på båda fronterna, säger Richard Berström i SVT:s Morgonstudion. 

Fördelning och prioritering

EU har slutit avtal med Astra Zeneca om möjligheten att köpa 400 miljoner doser vaccin. Av dessa ska åtta miljoner doser gå till Sverige. Dosernas fördelning och prioritering utreds nu av Folkhälsomyndigheten i samarbete med SKR. 

– De undersöker hur man bäst ska prioritera en introduktion, i synnerhet om man endast vill använda det i vissa grupper – exempelvis på grund av hur biverkningsprofilen ser ut. Allt kommer inte komma på en gång, utan som ett kontinuerligt flöde under 2021, säger Richard Bergström.

”Någonting fiffigt”

Astra Zeneca arbetar tillsammans med Oxford university för att framställa ett vaccin.

– De har kommit fram med någonting fiffigt. De har tagit ett förkylningsvirus och bytt ut innehållet. I stället för att producera mer förkylningsvirus, producerar det små proteinfragment, som kommer från coronaviruset. Kroppen tror då att det är coronavirus och skapar antikroppar, säger Richard Bergström. 

Flera andra företag gör liknande försök.

”Tillräckligt med vaccin”

De åtta miljoner doser av ett eventuellt vaccin som ska gå till Sverige, avser ungefär fyra miljoner personer. 

– Lägger man ihop dem som arbetar inom sjukvården, hemtjänsten, socialtjänsten och några ytterligare funktioner, så utgör de ungefär 1,5 miljoner individer. Lägger man till riskgrupperna, så blir de ytterligare två miljoner, vilket betyder att vi har tillräckligt med vaccin för alla de grupperna, säger Richard Bergström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.