• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zeneca ligger långt fram i jakten på ett vaccin mot covid-19, men forskare ifrågasätter om vaccinet kommer ge det skydd som krävs.

– De tidiga resultaten ser inte särskilt lovande ut, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska institutet.

I våras fick sex apor varsin dos av det vaccin som Astra Zeneca tar fram, och utsattes sedan för coronaviruset utan att bli svårt sjuka. Nu testas vaccinet på större grupper av människor och enligt bolagets vd, Pascal Soriot, ser resultaten lovande ut. 

– Jag har högt förtroende för vad de kliniska studierna kommer visa, och det är därför vi går så snabbt framåt, säger han i en intervju med SVT Nyheter.

Apor blev infekterade

Pascal Soriot räknar med att kunna leverera ett fungerande vaccin redo för användning före årets slut. Men forskare som granskat data från de tidiga djurförsöken är inte lika övertygade om resultaten. Även om ingen av de vaccinerade aporna blev svårt sjuk, så blev alla ändå infekterade av viruset.

Gunilla Karlsson Hedestam är bekymrad över att vaccinet inte tycks generera en tillräckligt skyddande reaktion från immunförsvaret.

– Ett effektivt vaccin behöver ge ett starkt antikroppssvar, framförallt av antikroppar som neutraliserar själva viruset. Den teknik Astra Zeneca använder ger generellt inte så höga antikroppssvar.

Inget vaccin godkänt ännu

Astra Zenecas vaccin tas fram i samarbete med en forskargrupp i brittiska Oxford och baseras på en experimentell genteknik, där man tillför en sars cov-2-gen och räknar med att kroppens egna celler ska tillverka virusproteinet som immunförsvaret sedan ska svara mot. Flera av de vacciner mot covid-19 som nu testas på människor är framtagna med liknande teknik. Gunilla Karlsson Hedestam påpekar att inget vaccin som är framtaget på detta sätt ännu har lyckats bli godkänt för användning.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot är dock säker på att deras teknik fungerar.

– Vi ser att vaccinet ger både antikroppssvar och aktiverar t-cellerna, vilket de resultat vi publicerar snart kommer visa.

Kritisk mot avtal

I juni slöt Astra Zeneca avtal med EU:s vaccingrupp om att leverera 400 miljoner doser av sitt vaccin till EU-länderna, bland annat Sverige, vilket Gunilla Karlsson Hedestam är kritisk till.

– Att teckna avtal om miljontals doser om ett vaccin där man ännu inte sett några resultat är inte rätt. Jag är förvånad att man fattat så stora beslut på i stort sett inga grunder.

Men enligt Pascal Soriot är det enda sättet för att få fram ett vaccin tillräckligt snabbt.

– Vi måste påbörja tillverkningen redan nu. Annars kommer det dröja många månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.