De två journalisterna rapporterade för nyhetsbyrån Reuters om massmordet på tio rohingyer i september förra året i västra delen av Myanmar, tidigare kallat Burma. Morden ska ha lett till massflykt av 700 000 rohingyer till grannlandet Bangladesh, enligt FN.
Journalisterna säger sig ha blivit lurade av en okänd polis som gav dem ett hemligstämplat dokument strax innan de greps.
Myndigheterna och landets ledare Aung San Suu Kyi har inte kommenterat fallet utan hänvisar till landets rättssystem.
Svenskt bistånd
– De två journalisterna gjorde bara sitt jobb men de behandlas som fiender, säger Sein Win, kursledare på ett journalistinstitut som SVT Nyheters utsända korrespondent Susan Ritzén och fotograf Nicolai Zellmani besökt i den burmesiska staden Yangon.
Institutet finansieras av svenskt bistånd. Kursledaren återvände från sin exil när Myanmar öppnades. Han ser nu med oro på regeringens ökande censur och näthatet mot rohingyerna.
– Vissa saker får vi inte skriva. Folk tycker att rohingyafolket är inkräktare och våra fiender, säger han till SVT Nyheters utsända.
Polisvittne dömd
Den polisman som vittnat till journalisternas fördel blev efter vittnesmålet dömd till ett års fängelse för att brutit mot polisens disciplinregler.
Människorättsorganisationen Amnesty rapporterar om dagliga hot och försök att tysta journalister i Myanmar. Rättegången blir ett test på landets yttrandefrihet och utveckling mot demokrati, anser Amnesty.