Protesterna i Sudan fortsätter – omvärlden fördömer kuppen

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna efter militärkuppen i Sudan går nu in på sin andra dag. På måndagen uppges militären ha skjutit skarpt mot demonstranter, vilket väckt starka reaktioner från omvärlden.

– Regeringen fördömer statskuppen i Sudan och arresteringen av premiärminister Hamdok. Sudan har varit ett föredöme i regionen, det vore mycket allvarligt om inte den demokratiska övergången kan fortgå, skriver utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till SVT.

– Vårt land har blivit taget gisslan i 52 år. Vi kan inte låta militären återta makten, säger demonstranten Azmy Al-Samany i Khartoum till nyhetsbyrån Reuters.

Måndagen i huvudstaden var tumultartad. Efter att militären fängslat premiärminister Abdalla Hamdok och flera andra ledande politiker tog demonstranter till gatorna för att bränna däck och bygga barrikader över vägar i protest.

Enligt Sudans informationsdepartement svarade militären med att skjuta skarpt mot folkmassorna. En representant för Sudans hälsodepartement säger till Reuters att minst sju personer dödades och att över 140 skadades i sammandrabbningarna.

Khartoums flygplats har stängts och tillgången till telefoni och internet har begränsats, men trots det spända läget syntes återigen protester på huvudstadens gator på tisdagsmorgonen, rapporterar BBC.

”Oacceptabelt svek”

Utvecklingen i Sudan har väckt skarpa reaktioner från omvärlden. Kuppen fördöms av såväl FN som EU, USA och Storbritannien, som alla kräver att de fängslade politikerna släpps fria. På tisdagen möts FN:s säkerhetsråd för att diskutera läget i landet, samtidigt som USA valt att pausa bistånd till landet som följd av utvecklingen.

– Militärens agerande i dag representerar ett oacceptabelt svek mot det sudanesiska folket och dess väg mot demokrati, sade Storbritanniens Afrikaminister Vicky Ford i det brittiska parlamentet på måndagen.

Reaktioner har även kommit från Sveriges sida. Utrikesminister Ann Linde (S) skriver i en kommentar till SVT att regeringen fördömer kuppen.

”Den civilledda regeringen måste få tillbaka makten. Vi uppmanar alla parter att stödja och upprätthålla transitionen och att avhålla sig från våld”, skriver Linde genom sin pressekreterare.

Under onsdagen släpptes den avsatte ledaren Abdalla Hamdok.

Se bilder från Khartoum och hör världsledarnas fördömanden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.