Rysslands president framhöll också att landet är redo att möta fienden med en ”oundviklig attack”.
– I dag har den ryska flottan allt som krävs för att försvara vårt land och våra nationella intressen, sade Putin i sitt tal.
Vid militäruppvisningen i Östersjön deltog i år iranska fartyg för första gången. Ryssland skickade dessutom in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet – inte heller det har hänt tidigare.
”Klassiskt Putin”
Enligt Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, var budskapet i Putins tal detsamma som hamrats in i flera års tid.
– Det som sades på uppvisningen är ganska klassiskt Putin. Det är samma signal och budskap som kommit i flera års tid: att den ryska militären är tillbaka på fornstora dagars nivåer, att den är moderniserad, ligger i framkant och en källa till nationell stolthet, säger Martin Kragh.
Fartyg från fler länder
Söndagens parad vid marinbasen Kronstadt utanför Sankt Petersburg var en del i uppmärksammandet av de ryska marinstridskrafternas dag, som firas i slutet av juli varje år.
Även fartyg från Pakistan och Indien gick in i Östersjön för att delta i firandet, enligt den svenska Försvarsmakten, som i ett pressmeddelande meddelar att man ständigt följer vilken kapacitet och verksamhet som finns i närområdet.
Totalt deltog ett 50-tal fartyg, 48 stridsflygplan och omkring 4 000 soldater i den ryska uppvisningen.
Tidigare incident till havs
Uttalandena från Putin kommer i kölvattnet efter en incident i juni där Ryssland hävdade att man avfyrat varningsskott mot den brittiska jagaren Defender, som befann sig på ukrainskt vatten utanför den av Ryssland annekterade Krimhalvön i Svarta Havet.
En händelse som den svenske Rysslandsexperten Martin Kragh då beskrev som ett sätt för Ryssland att markera herravälde i området.
– Från officiellt håll handlar det om att markera ryskt herravälde över området runt Krim, inklusive det område som enligt folkrätten är öppet hav och tillgängligt för andra länders fartyg att navigera i.
Fakta: Ukraina
- Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar.
- En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar.
- Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.
Källa: Utrikespolitiska institutet