EU:s utrikeschef Josep Borrell. Svart rök över Gaza.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
ICJ:s beslut att Israel ska upphöra med krigshandlingar i Rafah kom på fredagen, men bombningar har skett även efter beskedet. Foto: Reuters

Räder i Rafah fortsätter trots beskedet från Haag

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen krävde Internationella domstolen i Haag (ICJ) att striderna i Rafah i södra Gaza skulle upphöra. Trots det genomfördes nya bombräder kort därefter.

– Samtidigt finns en oro i Israel att de kan komma utsättas för sanktioner från olika länder om de inte respekterar beslut från högsta instanser, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid.

Samir Abu Eid, Mellanösternkorrespondent, är inte förvånad över bombräderna som ägde rum både under både gårdagen, strax efter beskedet, och under lördagen.

– Det är precis det här den israeliska regeringen sagt: ”Ingenting kan få Israel att stoppa kriget”. Det har de varit väldigt tydliga med och därför ser vi nu hur de fortsätter, säger han.

Krig mellan Israel och Hamas

”Bakslag för Israel”

Men beskedet från Haag har samtidigt skapat en oro inom den israeliska regeringen, menar Abu Eid.

– Det är ett otroligt stort bakslag för Israel. Nu när de uppenbart inte respekterar beskedet kommer det innebära att landet blir än mer isolerat.

Och inte minst i och med att Israel fortsätter sin offensiv oaktat omvärldens påtryckningar.

– FN, EU och till och med deras närmsta och nästan enda allierade vill inte att de ska fortsätta. Israel blir allt mer ensamma men ändå fortsätter de.

Förnyade samtal om vapenvila

Trots rädsla för sanktioner och påtryckningar kommer det förmodligen inte hända mycket på kort sikt, enligt Samir Abu Eid. Och inte heller i Rafah tror man att det kommer bli någon större förändring under den närmaste tiden.

– Redan i går pratade jag med människor i Rafah efter beskedet och de var säkra på att Israel kommer fortsätta, de tror inte på att Israel helt plötsligt skulle avbryta offensiven.

På längre sikt kan det dock komma att hända saker som kan få igång samtalen om vapenvila på riktigt igen. Bland annat kan fler EU-länder komma att erkänna Palestina som självständig stat – som Norge, Irland och Spanien gjorde i början av veckan – som ett sätt att trycka på förhandlingarna.

Redan under lördagseftermiddagen skrev israeliska medier att Israel, USA och Qatar kommit överens om nya medlande samtal om ett gisslanavtal och vapenvila med Hamas. Hamas gick dock ut och tillbakavisade uppgifterna om att nya förhandlingar skulle vara att vänta i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet