SVT:s Fouad Youcefi träffar, Brad Raffensperger, Secretary of State i Georgia, USA

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han kan ha varit en av de mäktigaste männen i världen under några skälvande dagar i USA-valet 2020. SVT har träffat Georgias valchef – Brad Raffensperger. Foto: Ronald Verhoeven

Raffensperger i Georgia nekade Trump ”extraröster” i valet

Publicerad

Georgias valchef Brad Raffensperger, stod emot Trumps påtryckning om att ”hitta” röster i valet 2020.
Men flera år senare är oron för valfusk ständigt närvarande i delstaten.
– Tusentals kandidater har ställt upp, men det finns bara en som inte har accepterat resultatet, säger Raffensperger till SVT Nyheter.

Brad Raffensperger, valchef i delstaten Georgia, fick en central roll i samband med Trumps utspel om valfusk under det amerikanska valet 2020.

I ett uppmärksammat telefonsamtal uppmanade Trump Raffensperger att ”hitta” de röster som krävdes för att Trump skulle besegra Joe Biden, som med knapp majoritet kammade hem vinsten i delstaten.

USA-val 2024

Trump hänvisade till att invånare i USA var ”arga” och att det inte var något fel ”att säga att ni räknat om rösterna”.

Samtalet varade i drygt en timme, och ägde rum dagar innan stormningen av Kapitolium. Efter händelsen står Trump åtalad för att ha försökt påverka valresultatet i Georgia.

– Jag var tillräckligt rakryggad för att leverera den bittra sanningen, att det som hände i Georgia var att en vann och en förlorade, säger Brad Raffensperger till SVT.

Invånare i Georgia oroliga för valfusk

Mer än fyra år senare, är många invånare i vågmästarstaten Georgia oroliga för att presidentvalet i USA inte kommer att genomföras på ett rättvist och säkert sätt.

I efterspelet av Trumps påstådda valfusk, genomförde den statliga valnämnden i Georgia flera regeländringar i syfte att säkerställa en korrekt valprocess.

Det handlar bland annat om en regel som innebar att alla röster skulle räknas för hand efter att vallokalerna stängt.

Beslutet röstades igenom av tre republikaner. En demokrat och nämndens ordförande röstade nej.

Domare i Georgia river upp regeländringar

Brad Raffensperger och andra kritiker varnade för att regeln riskerade att orsaka kaos.

Kritiker uttryckte även farhågor om att Trump-allierade skulle använda reglerna i syfte att förhala resultatet. Majoriteten av ändringarna handlade om åtgärder efter att vallokalerna stängt, men innan resultatet kunde fastställas.

Tidigare i veckan blockerade en domare i Georgia sju nya valregler i Georgia, inklusive regeln om rösträkning för hand.

”De aktuella reglerna överskrider eller strider mot specifika bestämmelser i vallagen. De ifrågasatta reglerna är således olagliga och ogiltiga”, skriver domaren i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet