• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En person håller en stor skylt med texten ”UN-PLUG G Elections” och information om att röstning ska ske manuellt. En annan person lyssnar på förklaringen. De befinner sig på en parkeringsplats med bilar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tamara Favorito är övertygad om att det förkom fusk i valet 2020. Nu utbildar hon potentiella valobservatörer. Följ med på en av hennes kurser med personer som är oroliga att valet inte kommer gå rätt till. Foto: SVT

Fouads USA: De ska övervaka valet – efter Donald Trumps påstående om fusk

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i USA har en enorm kampanj för att rekrytera och utbilda valobservatörer och valförrättare pågått under året. Nyligen meddelade republikanerna att de lyckats utbilda 200 000 människor.

När SVT besöker en utbildning för valobservatörer tycks de flesta vara övertygade om att valet 2020 stals från Donald Trump.

Valobservatörer har rätt att bevittna hur valet går till i vallokaler och i vissa fall i rösträkningslokaler. I Georgia får varje parti ha två valobservatörer i varje vallokal. Republikanernas platser är redan välfyllda, men intresset är stort.

Tamara Favorito utbildar potentiella valobservatörer.

USA-val 2024

– Nu håller vi en utbildning för Konstitutionspartiet. Det finns ett mycket större intresse nu efter valet 2020. Och det är naturligt, för det fanns många problem med det valet, säger hon till SVT:s Fouad Youcefi.

Oro för hot under valet

Utredningar, omräkningar och domstolsprocesser har avvisat påståenden om att omfattande valfusk ledde till att Biden vann valet i Georgia 2020.

Ändå har Georgia ändrat mängder av sina regler kring valet – efter människors oro för valsäkerhet. Samtidigt har nu flera delstater i USA uttryckt oro för att valarbetare kan komma att utsättas för hot och hat under valet 2024.

Följ med Foaud Youcefi till en av kurserna som Tamara håller med personer som är oroliga för att valet inte kommer att gå rätt till i videon ovan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidslinje: Så fick Trumps anklagelser om valfusk fäste i USA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet