Rysslands president Vladimir Putin utfärdade på tisdagen ett dekret som förbjuder oljeexport till länder som infört ett pristak på rysk olja.
– Det är ett högst väntat besked. Från alla parter, däribland de som införde pristaket, förväntade man sig någon form av respons, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.
Beskedet från Putin kommer knappt en månad efter att EU-länderna, G7-länderna samt Australien enats om ett pristak på rysk olja. Det handlar dels om ett pristak som säger att rysk råolja inte får säljas för mer än 60 dollar fatet till övriga världen, dels om ett totalförbud på all import av rysk olja som fraktas på fartyg till EU.
Pristaken är ett svar på Rysslands anfallskrig mot Ukraina och målet är att begränsa Rysslands intäkter.
Överväger minska oljeproduktion
Enligt Kopfer innebär beskedet att dyrare oljehandel för européer
– Det är ju främst av ekonomiska skäl som Europa har köpt så mycket olja från Ryssland tidigare. Nu när man måste köpa oljan någon annanstans är det högst sannolikt att det bli lite dyrare.
Christian Kopfer oroar sig mer över det andra beskedet: att Ryssland överväger att minska sin oljeproduktion. Ryssland är tillsammans med Saudiarabien världens största exportör av råolja. Kopfer pekar på att en minskad rysk oljeproduktion samtidigt som den kinesiska ekonomin gradvis öppnas upp riskerar att driva upp det globala oljepriset.
– På så sätt är Ryssland en väldigt viktig aktör på den globala oljemarknaden. Så en minskad oljeproduktion kan få meningsfulla effekter på oljepriserna.
”Får leva med betydligt högre priser”
Främst två faktorer påverkar de svenska bränslepriserna: kronans kurs mot dollarn, samt det underliggande råvarupriset.
Christian Kopfer konstaterar att råvarupriset är på väg uppåt som en konsekvens av att världen troligtvis inom något år kommer konsumera mer olja än någonsin tidigare – samtidigt som investeringarna i ny oljeproduktion minskar.
– Jag tror att vi fortsättningsvis får leva med betydligt högre priser än vi varit vana vid, säger Christian Kopfer.