EU-länderna eniga om pristak på rysk olja

Uppdaterad
Publicerad

En fat rysk olja får inte kosta mer än 60 dollar. Det har EU-länderna nu enats om. Men taket är så högt att att det inte lär få någon större effekt på Rysslands stora oljeintäkter, menar Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan.

– Det är ett ganska generöst tak, säger han.

Även G7-länderna ansluter sig till pristaket.

Överenskommelsen om ett pristak, något som länge diskuterats länderna emellan, nåddes på fredagen. Polen har tidigare ställt sig tveksamt till nivån på pristaket, men landets EU-ambassadör meddelade på fredagskvällen att man godkänt uppgörelsen.

Medlemmarna i unionen ska därmed max få betala 60 dollar per fat rysk olja från och med måndag. Syftet är att begränsa inkomsterna från oljeexporten.

Kriget i Ukraina

Efter beskedet meddelade även G7-länderna USA, Kanada, Japan och Storbritannien att de kommer att tillämpa pristaket.

Kan sälja till andra länder

Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan, tror inte att det nya pristaket får någon större effekt.

– Det är ett ganska generöst tak av EU, säger han.

För EU är det en balansgång – man vill hitta en nivå som Ryssland kan godta som samtidigt innebär att landets exportinkomster minskar. För Ryssland är alternativet att skeppa oljan till andra delar av världen, vilket blir mer kostsamt.

– 60 dollar per fat är inte ett jättelågt pris för rysk olja, så det finns ekonomiska incitament för Ryssland att gå med på det här, säger han.

”Behöver vara mer ambitiös”

Effekten på den ryska ekonomin blir marginell, menar han.

– Man behöver vara mer ambitiös kring det här pristaket om det verkligen ska få effekt på den ryska ekonomin. Då behöver man ett pristak som ligger närmare 30 dollar per fat än 60 dollar per fat.

Högre bränslepriser avskräcker

Vid svenska bensinpumpar lär det nya taket inte få någon större effekt. Det menar SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén. Ett för lågt pristak skulle Ryssland inte godta. Det skulle minska utbudet på olja i Europa vilket i sin tur drar upp bränslepriserna. Det är något EU-länderna försökt undvika, säger Norén.

– Det är designat så att det inte ska ta bort så väldigt mycket av priset. Det kanske gör rysk olja marginellt billigare, säger han.

Se hela SVT:s direktsändning om pristaket på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet