• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Zelenskyj om EU:s pristak på rysk olja: Oseriöst

Uppdaterad
Publicerad

I fredags kom EU och G7-länderna överens om att införa ett pristak på rysk olja på 60 dollar. Ett beslut som inte landat väl hos Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Det är inte seriöst att sätta den gränsen. Det är bara en tidsfråga innan man behöver ta till kraftfullare verktyg, säger han.

Som högst 60 dollar per fatet är vad medlemmarna i EU och G7, världens sju rikaste länder, ska betala för rysk olja. Syftet är att minska inkomsterna till den ryska krigskassan.

– Det är en tämligen bekväm gräns, sade Volodymyr Zelenskyj i en video på sociala medier.

Kriget i Ukraina

”Kan bli trixigt”

Enligt råvaruanalytikern Christian Kopfer vid Handelsbanken kommer pristaket inte få någon större effekt i nuläget.

– Ryssland säljer sin olja under den här nivån, säger han till TT.

Men om oljepriset skulle stiga kan det få konsekvenser.

– Då kan det bli trixigt. Hur svarar Ryssland då? Man kommer inte svälja någon besk medicin frivilligt. Ryssland kan svara med att dra ned produktionen.

Kristersson: Viktigt öka trycket

Ryssland kommer inte att acceptera pristaket, enligt en talesperson vid Kreml som citerats av den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov har sagt att de nu förbereder ett svar, uppger Reuters.

Statsminister Ulf Kristerssons (M) officiella konto på Twitter skrev på lördagen att pristaket är ett viktigt steg mot att försvaga Rysslands inkomster och att det är viktigt att Europa ökar trycket mot Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet