Carl Fridh Kleberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla ingredienser finns för ett oroligt efterspel” – hör SVT:s utrikesreporter om valet i Georgien. Foto: Vlada Cakic

Regeringspartiet behåller makten i Georgien

Uppdaterad
Publicerad

Det proryska regeringspartiet Georgisk dröm vinner parlamentsvalet i Georgien med 54 procent av rösterna, enligt landets valmyndighet. På söndagsförmiddagen var nästan alla röster räknade.

De fyra oppositionspartierna landar på 38 procent. Under valkvällen utropade både regeringspartiet Georgisk dröm och oppositionen sig som segrare.

Efter att valresultatet publicerats på söndagen meddelade Tina Bokuchava, ledare för det största oppositionspartiet i Georgien, att hennes parti inte accepterar resultatet.

– Vi accepterar inte resultatet av det stulna valet. Vi hyser stora förhoppningar om att hela det oppositionella fältet delar vår inställning eftersom vi anser att segern inte tillhör något särskilt politiskt parti utan hela landet och oppositionen, som tillsammans har fått det georgiska folkets mandat.

Oppositionens bevisläge ”inte solklart”

Samtidigt har OSSE inte sagt att valresultatet är opålitligt. Istället har regeringen anklagats för att sätta upp praktiska hinder för oppositionen. Till exempel har man haft en större plattform att nå ut med sin kampanj, säger SVT:s utsända utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

– Oppositionen beskriver det här som att man har fuskat rätt och slätt i rösträknandet. Att man har tillfört många röster för regeringspartiet nu när det för första gången är ett huvudsakligen digitalt val. Det får sägas att bevisläget inte är solklart för en del av de här anklagelserna än så länge.

Att båda sidorna hävdar att de själva vunnit valet kan i värsta fall lägga en grund för oroligheter och våldsamheter i landet, säger Carl Fridh Kleberg.

– Folk som vi pratar med har svårt att tänka sig att de kan ha förlorat annat än genom fusk från, i det här fallet, regeringspartiet.

Regeringspartiet har ett stort stöd i landet, säger Fridh Kleberg.

– De har genom skrämselteknik eller löften om ekonomisk utveckling lyckats bygga ett visst stöd och dessutom har man siktat in sig på identitetspolitik vilket har gått hem. Men det finns en stor grupp väljare som inte är engagerade på någon sida. I det läget har man ändå lutat närmare regeringen.

Se mer i SVT:s sändning om valet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.