Den tidigare republikanska presidentkandidaten Mitt Romney (till höger i bild) vill att den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton medverkan som vittne i riksrättsrättegången. Foto: TT

Republikaner svänger om John Bolton som vittne i Trump-processen

Publicerad

Ett uttalande som kan bli sprängstoff i riksrättsrättegången mot Donald Trump har fått flera ledande republikaner att ompröva den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton medverkan som vittne i rättegången.

Vändningen kom efter att The New York Times rapporterat om uppgifter i John Boltons kommande bok, där Trumps tidigare säkerhetsrådgivare hävdar att presidenten undanhållit pengar för militärt stöd till Ukraina. Detta för att pressa Ukraina att sätta åt den förre amerikanska vicepresidenten Joe Biden och hans son.

Undanhållit pengar

Enligt Bolton ska Trump ha undanhållit 3,7 miljarder kronor i militärt stöd för att tvinga fram en genomlysning av Bidens affärer.

Donald Trump inför riksrätt

Och de nya uppgifterna kan bli sprängstoff i den riksrättsrättegång som pågår mot USA:s president. Trumps försvar bygger bland annat på att stoppet av stöd till Ukraina inte hade med begäran om utredningen att göra.

President Trump tillbakavisar uppgifterna.

John Bolton, som avsattes som säkerhetsrådgivare i september 2019, har sagt sig vara villig att vittna i processen. Men de republikanska ledamöterna har varit ovilliga att tillåta vittnen att framträda i senaten, där de har majoritet.

Republikaner ändrar sig

De nya uppgifterna har dock fått flera senatorer att tänka om. En av dem är den tidigare presidentkandidaten Mitt Romney.

– Jag tror att historien som kom ut i går gör det tydligt att det är viktigt att höra vad John Bolton har att säga.

Fakta: Bakgrund om riksrättsförfarandet i USA

USA:s kongress kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för ”förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser”.

Representanthuset, underhuset, kan enligt grundlagen lägga fram formella riksrättsanklagelser mot presidenten. För att godkänna sådana krävs stöd från en enkel majoritet av de 435 ledamöterna.

Vad krävs?

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för det.

Ingen president har blivit avsatt på det här sättet, men demokraten Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset innan de friades av senaten. I Clintons fall handlade det om att han ljugit för kongressen om sin sexuella relation med Monica Lewinsky, då praktikant i Vita huset. Johnson hamnade i bråk med kongressen efter att bland annat ha lagt in sitt veto mot lagstiftning som skulle säkerställa vissa rättigheter för före detta slavar efter inbördeskriget.

Tredje gången

Republikanen Donald Trump är alltså den tredje presidenten som ställs inför riksrätt.

I republikanen Richard Nixons fall 1974, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick innan anklagelsepunkterna hann röstas igenom.

Källor: History.com, The New York Times, USA:s senat, Findlaw.com, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Donald Trump inför riksrätt

Mer i ämnet