Äldre man med kort hår, iklädd vit skjorta, röd slips och kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En majoritet av republikanerna stöder Ukraina”. Se och hör Agendas intervju med republikanske senatorn Jim Risch. Foto: SVT

Republikansk senator går emot Trump – lovar fortsatt stöd till Ukraina

Publicerad

Oron är stor i många europeiska länder för att USA:s stöd till Ukraina kommer att delvis eller helt försvinna om Trump blir president. Men den republikanske senatorn Jim Risch hävdar att USA kommer att fortsätta bistå Ukraina även med Trump vid makten.

Donald Trump har vid flera tillfällen signalerat att han vill minska det amerikanska stödet till Ukraina. Vicepresidentkandidaten JD Vance röstade emot det senaste stora stödpaketet och har tydligt uttryckt att han inte heller vill skicka mer pengar till kriget i Ukraina.

Men när SVT Agenda intervjuar senatorn Jim Risch, Republikanernas ledare i senatens utrikesutskott och nära allierad med Donald Trump, lovar han fortsatt stöd till Ukraina.

USA-val 2024

– Jag tror att stödet kommer att se mer eller mindre ut som idag, säger Jim Risch.

I veckan besökte senator Jim Risch Sverige, Finland, och Estland inför presidentvalet. I en exklusiv intervju med SVT:s Agenda tonade han ner Trumps uttalanden om att minska stödet till Ukraina och betonade att det i USA är kongressen som tar beslut angående ekonomiska stödpaket.

Splittrande fråga

När det senaste stora stödpaket till Ukraina på 60 miljarder dollar röstades igenom i kongressen splittrade frågan republikanerna. I representanthuset röstade en knapp majoritet av republikanerna nej till stödet. I senaten röstade en tredjedel nej.

Trots det menar senator Jim Risch att hjälpen till Ukraina har ett brett stöd inom republikanerna.

– Det en stor majoritet som stödjer Ukraina, de personer som har en annan syn på frågan är väldigt få, enligt Jim Risch.

Se intervjun med senator Jim Risch i Agenda 21.15 i SVT2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet