Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Partiledaren i regeringspartiet PPP, det parti den avstängde presidenten tillhör, meddelar på måndagen att han lämnar sin post. Foto: JEON HEON-KYUN

Riksrätt mot Sydkoreas president inledd

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas konstitutionsdomstol har inlett riksrättsprocessen mot den avstängde presidenten Yoon Suk-Yeol, men har ett halvår på sig att avgöra om han ska avsättas slutgiltigt.

Samtidigt går polisutredningen om försök till statskupp vidare.

Polisen, försvarsdepartementets utredningsenhet och myndigheten som utreder korruption bland höga tjänstemän driver en gemensam utredning och vill kalla Yoon till förhör på onsdag. Enligt deras begäran, rapporterar den koreanska nyhetsbyrån Yonhap, misstänks Yoon vara ledaren för ett kuppförsök.

Chockade

Yoon chockade landet och omvärlden med att utlysa undantagstillstånd med tillhörande krigslagar den 3 december. Han fick backa bara efter några timmar sedan parlamentet röstat emot.

Politisk kris i Sydkorea

I lördags röstade landets parlament, med mer än två tredjedelars majoritet, för att dra presidenten inför riksrätt. Han stängdes omedelbart av från sitt ämbete. Under tiden sköter premiärministern presidentens plikter.

Nu utför landets konstitutionella domstol sin del av processen. Den har 180 dagar på sig att fälla ett avgörande om presidenten ska återinsättas eller skiljas från sitt uppdrag. I två tidigare riksrätter mot presidenter tog det två respektive tre månader att komma till beslut.

Partiledare går

Partiledaren i regeringspartiet PPP, det parti den avstängde presidenten tillhör, meddelar på måndagen att han lämnar sin post.

Han Dong-Hoon krävde redan dagarna efter undantagstillståndet att presidenten skulle lämna partiet och presidentposten. Men en majoritet i partiet har varit emot det – och även emot att ställa Yoon inför riksrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Sydkorea

Mer i ämnet