Myndigheter och hjälporganisationer sliter på plats för att försöka uppskatta skadorna efter orkanen Matthew.
– Situationen är fruktansvärd på den södra halvön i landet. All ansträngning från internationella samfundet fokuserar på det området, säger Dominique Fevry över telefon från Haiti till TT.
Hon säger att orkanen har orsakat massförstörelse.
– Vi kan säga att hundra procent av grödorna förstörts. De skulle ha skördats i november. Nu kan hunger vänta, säger hon.
Svårt nå drabbade
Osäkerheten är stor och rapporterna om antalet döda varierar från 400 till uppemot 900. Det är fortfarande stora problem att ta sig till de hårdast drabbade områdena i regionerna Grand'Anse och Sud. Vägarna är i många fall översvämmade, och mobilnätet är utslaget vilket gör kommunikationerna svåra. I takt med att hjälpsändningarna når fram klarnar bilden av skadornas omfattning.
– Dödstalen stiger dramatiskt, timme för timme, säger Fevry, som tillägger att insatserna de närmaste dagarna kommer att vara inriktade på vattenförsörjningen.
Helikoptrar och svävare
Samtidigt börjar hjälp nå fram till de nödställda, berättar Jose Ruiz, talesperson vid amerikanska militärens södra kommando. Frankrike, Nederländerna och Storbritannien är andra länder som hjälper till i området.
– Vi har en insatsgrupp på plats med 250 personer och nio helikoptrar. De har fokuserat på att koppla ihop sig med de experter som gjort utvärderingar av ovädret och fått sina inledande uppdrag att leverera nödhjälp till de värst drabbade, säger han till TT.
Uppdragen handlar bland annat om att flyga ut mat, vatten, skydd och hygienpaket.
– Helikoptrarna är en kritisk resurs för att få ut resurser till de drabbade områdena eftersom många är isolerade då viktiga broar och vägar dit antingen översvämmats eller förstörts, säger Ruiz.
USA har skickat transportfartyget Mesa Verde mot Haiti med ytterligare helikoptrar med tunglyftskapacitet och 700 soldater och sjömän samt en svävare, som används för att föra in hjälp.
– Det är ett fordon som är väl anpassat för de logistiska behov som finns i Haiti, för att få ut hjälpen, säger Ruiz.
Stor förödelse
Orkanen har även dragit fram över andra delar av landet än de sydvästra delarna. Svenske Jakob Knutsson har varit i Haiti i drygt ett dygn med Hoppets stjärna och har besökt ett område cirka fyra timmars bilresa norr om huvudstaden Port-au-Prince.
– Orkanen har slagit väldigt hårt. Det är vatten på vägarna och det var svårt att ta sig dit. Framförallt har deras odlingar blåst bort. Allt de livnärt sig på är sönderslaget, säger han via telefon till TT.
Han berättar om byggnader som kollapsat och att den skola som hjälporganisationen stöttat nu fått allt studiematerial förstört av vatten. Och många av de boende som tidigare haft en get eller en ko har nu förlorat sin boskap.
Den bördiga södra halvön försörjer stora delar av Haiti med grödor. När nu både grödor och förbindelser slagits ut finns risk för matbrist i hela landet.
– Nu har de inga reserver kvar. Många kommer att klara sig hyfsat en vecka, men så småningom finns risk för svält och hungersnöd, säger Jakob Knutsson.