Den ryske oppositionsledren Aleksej Navalnyj vid en protest mot rivningar i Moskva 14 maj 2017. Foto: AP/TT/Pavel Golovkin

Risk för våldsamheter vid demonstrationer i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

12 juni firas Rysslands nationaldag, en helgdag till minne av den dag 1990 som Ryssland förklarade sig ”självstyrande” från Sovjetunionen. Och det är ingen tillfällighet att det är på just “Rysslands dag” som oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har manat till landsomfattande demonstrationer och protester mot den korruption som är ett av Rysslands stora gissel.

Förra gången Navalnyj manade folk att protestera på samma sätt, och av samma anledning, var den 26 mars. Då samlade protesterna tiotusentals deltagare på uppemot hundra olika platser runt om i landet.

LÄS MER: Putinmotståndaren: Därför är massdemonstrationer viktiga

Navalnyj själv burades in

På många håll gick det lugnt till, men i exempelvis Moskva blev det stökigt och hundratals demonstranter fängslades. En av dem som burades in var Aleksej Navalnyj själv, som dömdes till 15 dagars fängelse för att ha gjort motstånd mot polisen.

Den här gången hävdar Navalnyj att aktivister i 212 ryska städer och samhällen planerar att hålla demonstrationer. På många håll lär aktivisterna inte få något demonstrationstillstånd, men protesterna kommer att genomföras ändå, hävdar Navalnyj.

I Moskva har myndigheterna gett tillstånd att hålla en demonstration med upp till 15.000 deltagare, men – än så länge – inget tillstånd att använda mikrofoner och ljudanläggning.

LÄS MER: Dom hindrar Navalnyj från att kandidera i presidentvalet

Inskränkningar vid fotbollsturnering

I samband med att fotbollsturneringen Confederations Cup hålls i Ryssland de kommande veckorna har president Putin också undertecknat ett dekret som inskränker mötes- och demonstrationsfriheten.

Trots att deltagarna i demonstrationerna knappast kommer att vara mer än någon enstaka promille av den ryska väljarkåren verkar det som att makthavarna både i Kreml och runt om blir nervösa.

De är rädda att också pyttesmå missnöjesyttringar kan leda till större bekymmer. Därför finns det en risk att måndagens protester på sina håll slutar med polisingripanden och våldsamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.