• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rogingyer i flyktinglägret Kutupalong nära Cox's Bazar. Foto: TT

Rohingyer om återvändandet: Tänder hellre eld på oss själva

Uppdaterad
Publicerad

Bangladesh och Burma är överens om att de över 620.000 rohingyer som flytt till Bangladesh måste återvända till Burma senast i slutet av januari. Men många av flyktingarna säger att de hellre tar sina egna liv än att återvända, enligt en rapport från biståndsorganisationen Oxfam.

Sen i slutet av augusti har över 626.000 rohingyer flytt förtrycket i Burma och tagit sig till Bangladesh. Flyktingarna har vittnat om grova våldtäkter, nedbränningar av hela byar och mord.

Många av rohingyerna som har flytt bor i dag i läger i staden Cox’s Bazar under osanitära förhållanden och är helt beroende av nödhjälp i ett av världens fattigaste länder.

Rohingya i Myanmar

I slutet av november kom Bangladesh och Burma överens om att rohingyer som flytt skulle skickas tillbaka till Burma senast den 23 januari. Biståndsorganisationen Oxfam har intervjuat 200 av de hundratusentals som har flytt för att se hur de ser på framtiden.

”Tänder eld på oss själva”

Många män och kvinnor uppger att de hellre tar livet av sig än att återvända till förtrycket i Burma.

– Även om de ger oss land och egendomar vill vi inte återvända. De skar av kvinnors bröst och lekte med dem. De dödade barn genom att kasta dem i eld. Vi föredrar att ni staplar upp oss här. Om vi tvingas tillbaka kommer vi att tända eld på oss själva, säger en kvinna.

Samtidigt finns det rohingyer som längtar tillbaka, men som fruktar vad som kommer att hända om de återvänder. Att rohingyer fortsätter att fly ses som ett tecken på att förtrycket fortsätter.

– Det sker fortfarande diskriminering, nedbränningar av byar och tortyr, säger 65-årige Nur Alum.

”Acceptera oss som medborgare”  

Oxfam kritiserar avtalet som Burma och Bangladesh har slutit och menar att rohingyers säkerhet inte kan garanteras på så kort tid.

– Jag vill att burmesiska regeringen accepterar oss som rohingyer och ger oss fullständiga medborgarskap och rättigheter innan jag återvänder, säger Jafar Saddiq.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rohingya i Myanmar

Mer i ämnet