Senaste åren har förtrycket mot rohingyer i Myanmar intensifierats och många vittnar om kränkningar, våld och våldtäkter mot minoritetsfolket. Senaste åren har hundratusentals rohingyer flytt till grannlandet Bangladesh och många av dem har samlats i Cox's Bazar, här bor nu över 900 000 rohingyer.
I flyktinglägret Kutupalong, som är ett av världens största flyktingsläger, hölls en speciell bön på årsdagen för den stora utdrivningen från Myanmar. Och runt om i de läger där många av dem samlats sker protester där folkgruppen begär rättvisa för den terror de utsatts för.
– Vi vill komma hem och vi vill ha våra rättigheter, samma rättigheter som andra medborgare i Myanmar, säger Shekuga Bibi.
FAKTA: Minoritetsbefolkningen rohingya
Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.
Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.
Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer.
Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders