Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Funkar västländernas sanktioner mot Ryssland? Hur går rysk ekonomi just nu? Hör Erik Meyerssons svar i inslaget. Foto: Janerik Henriksson/TT, SVT

Experten: Därför lyfter rysk ekonomi trots sanktionerna

Publicerad

Rysslands bnp-tillväxt överraskade förra veckan. Sedan rasade rubeln och centralbanken chockhöjde räntan på ett extrainkallat möte. Hur hänger det i hop?

– Att tillväxten är så hög är ett tecken på att ekonomin är överhettad. Därför reagerar valutan som den gör, säger chefsstrategen Erik Meyersson.

Förra helgen kom nyheten att rysk ekonomi växer igen. Andra kvartalets bnp steg med fem procent i årstakt – den första ökningen sedan invasionen av Ukraina.

Enligt Erik Meyersson, chefsstrateg för tillväxtmarknader på banken SEB, kan det förklaras med att Ryssland är en krigsekonomi. Han förklarar att höga utgifter från offentlig sektor ”trycker upp” bnp.

– Det har att göra med den militära sektorn, som analytiker inte vana att göra prognoser på, säger han och tillägger att det kan förklara varför bnp blev så mycket högre än vad ekonomer hade förväntat sig.

Men även om det går att gasa på aktiviteten i ekonomin genom ökade offentliga utgifter kan det bli dyrt på sikt. Staten kan behöva låna mer för att täcka det växande budgetunderskottet.

Hög ränta stärker valutan

I en överhettad ekonomi tenderar inflationen att stiga. Liksom i Sverige brukar hög inflation vara förknippat med en svag växelkurs. I måndags föll rubeln kraftigt, vilket följdes av ett extrainsatt möte där centralbanken chockhöjde räntan från 8,5 procent till 12 procent. Men den ryska ekonomin skiljer sig från västerländska.

– Normalt sett brukar valutan till stor del bestämmas av internationella investerares förväntningar om den framtida ekonomin. Men nu är handeln så pass tunn i rubeln så den påverkas mer av handelsflöden, säger Erik Meyersson.

Han beskriver att Ryssland exporterar betydligt mindre än tidigare samtidigt som man måste importera mer till följd av sanktionerna och kriget.

– Då bör valutan minska i värde.

Fungerar sanktionerna mot Ryssland? Hör Erik Meyersson förklara i klippet.

Kan man lita på rysk statistik?

Den oväntat höga bnp-siffran publicerades av Rysslands motsvarighet till Statistiska Centralbyrån. Erik Meyersson, chefsstrateg för tillväxtmarknader på banken SEB, poängterar att det var ett så kallat flashestimat, som kan komma att revideras.

– Men jag ser ingen anledning till att tro att det är fiktiva siffror, säger han.

Han förklarar att data från källor som inte är ryska staten pekar åt samma håll, exempelvis enkäter där företagsledare har tillfrågats. Samtidigt poängterar han att man alltid ska vara skeptisk mot vissa länders ekonomiska statistik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.