Pokémon Go har inte släppts i Ryssland ännu, men det populära spelet har redan väckt starka reaktioner bland politiker och konservativa krafter. Foto: TT

Rysk kritik mot Pokémon Go – ”Luktar satanism”

Uppdaterad
Publicerad

Även i Ryssland vållar det populära mobilspelet Pokémon Go rabalder. Trots att spelet inte ens har släppts ännu har flera röster höjts för ett förbud och rysk tv varnar för att ett allt för ivrigt Pokémonletande kan vara brottsligt.

– I Ryssland har Pokémon-manin bara börjat men det finns några saker som framtida adepter måste känna till, säger programledaren i den ryska tv-kanalen Ryssland 24.

Oförsiktiga spelare riskerar tre års fängelse

Sedan berättar hon vilka paragrafer i den ryska brottslagstiftningen som ryska Pokémonspelare kan tänkas bryta mot om de är oförsiktiga. För den som får för sig att leta efter de små tecknade varelserna i någon okänd persons lägenhet eller inne i en vallokal under hösten parlamentsval väntar böter eller samhällstjänst i upp till ett år. Pokémon-spelande inne i kyrka kan bestraffas ännu hårdare – med upp till tre års fängelse, berättar tv-kanalen och hänvisar till en lag mot att såra religiösa människors känslor. Lagen infördes efter att punkbandet Pussy Riot dansade inne i Moskvas stora Frälsarkatedral under presidentvalåret 2012.

Kommunikationsministern oroad

Pokémon Go har inte släppts i Ryssland ännu, men det populära spelet har redan väckt starka reaktioner bland politiker och konservativa krafter. En av dem är den ryske kommunikationsministern Nikolaj Nikiforov som oroar sig över att spelet använder sig av mobilens kamera och gps-funktion.

– Jag misstänker att någon säkerhetstjänst har varit med i utvecklingen av det här spelet för att samla videoinformation på alla länders territorier i hela världen, säger Nikiforov enligt nyhetsbyrån Tass.

”Skada landets säkerhet”

Parlamentsledamoten Denis Voronenkov från Kommunistpartiet har till och med vänt sig till den ryska säkerhetstjänsten FSB och bett om att spelet ska förbjudas i Ryssland med motiveringen att det kan ”skada landets säkerhet”.

– De som installerar det här spelet på sina mobiler kan bli medskyldiga till ett terrordåd eller spionage utan att de misstänker något, säger Voronenkov till nyhetsbyrån Interfax.

”Det här luktar satanism”

En talesperson för den ryskortodoxa kyrkan har vädjat till potentiella spelare att inte jaga Pokémon-figurer inne i kyrkor eller andra heliga platser. Andra som ropar efter ett förbud är den ryskortodoxa kosackunionen ”Irbis” med säte i Sankt Petersburg, Rysslands kulturella huvudstad.

– Det här luktar satanism. Det finns så många verkligt intressanta saker att syssla med i världen och därför ska man inte ägna tid åt strunt, säger kosackledaren Andrej Poljakov till nyhetssajten znak.ru.

Irbis har sedan tidigare gjort sig känd för uppseendeväckande uttalanden. Bland annat har de, enligt znak, föreslagit att räder borde genomföras på nattklubbar i Sankt Petersburg för att kontrollera att klubbarna lever upp till ”ryskortodoxa traditioner”.

Bank utnyttjar hajpen

En av Rysslands största banker, Sberbank, försöker däremot utnyttja hajpen kring det omskrivna mobilspelet i sin egen marknadsföring. Banken har lanserat en särskild försäkring för Pokémon-spelare och utlovar en kompensation på upp till 50.000 rubel (cirka 6.700 kronor) till den råkar ut för en olycka och skadar sig i samband med spelandet. Den enda motprestationen, hävdar banken, är att den som gör anspråk på ersättning måste kunna visa upp fotografier på var olyckan inträffat.

Lanseringen skjuts upp

Pokémon Go har inte lanserats i Ryssland ännu men för den som vet hur har det ändå varit möjligt att ladda ner spelet . Därför har tillverkaren Nintendo meddelat att man tvingats skjuta upp lanseringen i Ryssland på obestämd tid eftersom företagets servrar blivit överbelastade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.