Kremls huvudbry handlar inte om brist på pengar. De är bara i fel valuta. Skulderna ska betalas i dollar eller euro, men på grund av de sanktioner som västländer infört mot Ryssland kan de bara erbjuda betalningar i rubel eller kinesiska yuan.
Att Ryssland tvingats ställa in utlandsbetalningar har hänt tidigare – en gång i samband med revolutionen 1917 och en gång 1998. Den här gången har konkurshotet legat över Ryssland sedan i våras. De alltmer omfattande sanktionerna mot landet har gjort det svårare och svårare att genomföra betalningarna.
”En ganska liten betydelse”
Att en stat går i konkurs är dock inte att likställa med en bolagskonkurs. Det normala förfarandet är att förhandlingar med långivarna inleds.
– Det här händer ibland. Men Rysslands utlandsskulder är väldigt små i förhållande till landets ekonomi. Bara 17 procent av BNP. Dessutom är man redan avskuren från finansmarknaderna, säger SVT:s ekonomireporter Peter Rawet.
– Det här har en ganska liten betydelse förutom att det är smärtsamt att man är en paria i den finansiella världen också.
Ryssland: ”En fars”
Från ryskt håll har man kallat situationen för ”en fars” och har framhållit att det inte är någon konkurs i egentlig mening, eftersom Ryssland både har pengarna och viljan att betala.
– Alla förstår att det här inte alls är en konkurs, säger finansministern Anton Siluanov enligt brittiska BBC.
Skulden skulle varit betald senast söndag men betalningen uteblev, rapporterar Bloomberg.