Ryssland missade utlandsskuld – första gången sedan 1918

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kan inte betala räntorna på landets utlandsskulder. En betalning på motsvarande drygt en miljard svenska kronor, småpengar i sammanhanget, har fastnat på vägen och därmed går Ryssland i något som kan likna en konkurs.

– Det här har en ganska liten betydelse, förutom att det är smärtsamt att man är en paria i den finansiella världen också, säger SVT:s ekonomireporter Peter Rawet.

Kremls huvudbry handlar inte om brist på pengar. De är bara i fel valuta. Skulderna ska betalas i dollar eller euro, men på grund av de sanktioner som västländer infört mot Ryssland kan de bara erbjuda betalningar i rubel eller kinesiska yuan.

Att Ryssland tvingats ställa in utlandsbetalningar har hänt tidigare – en gång i samband med revolutionen 1917 och en gång 1998. Den här gången har konkurshotet legat över Ryssland sedan i våras. De alltmer omfattande sanktionerna mot landet har gjort det svårare och svårare att genomföra betalningarna.

”En ganska liten betydelse”

Att en stat går i konkurs är dock inte att likställa med en bolagskonkurs. Det normala förfarandet är att förhandlingar med långivarna inleds.

– Det här händer ibland. Men Rysslands utlandsskulder är väldigt små i förhållande till landets ekonomi. Bara 17 procent av BNP. Dessutom är man redan avskuren från finansmarknaderna, säger SVT:s ekonomireporter Peter Rawet.

– Det här har en ganska liten betydelse förutom att det är smärtsamt att man är en paria i den finansiella världen också.

Ryssland: ”En fars”

Från ryskt håll har man kallat situationen för ”en fars” och har framhållit att det inte är någon konkurs i egentlig mening, eftersom Ryssland både har pengarna och viljan att betala.

– Alla förstår att det här inte alls är en konkurs, säger finansministern Anton Siluanov enligt brittiska BBC.

Skulden skulle varit betald senast söndag men betalningen uteblev, rapporterar Bloomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.