Sedan några år tillbaka har de norska vildlaxarna fått ovälkommet sällskap. Från ryska vatten har puckellaxen spridit sig och hittats i fjordar och älvar. I år har norska Havsforskningsinstitutet rapporterat rekordfångster av fisken, som naturligt bara ska finnas i Stilla havet.
– Det här kommer att bli ett allvarligt problem för hela Norge, säger Eldar Berli, generalsekreterare för Norges jägar- och fiskarförbund, till NRK.
Förutom att den tränger ut vildlaxarna från deras fortplantningsområden är ett bekymmer att puckellaxen dör i tusental efter att de lekt – sedan ruttnar de och förpestar miljön. Miljontals norska kronor satsas nu på att bli kvitt den invasiva arten, rapporterar NRK.
Högsta riskklassen
I Sverige har totalt sju fynd av puckellax registrerats, berättar Erland Lettevall, utredare vid miljövervakningsenheten på Havs- och vatten myndigheten, HaV. Bland annat har den observerats på flera håll längs västkusten, och flera år i rad har den setts i Ätran.
HaV följer noga puckellaxens framfart.
– Det är en så kallad dörrknackar-art, den har fått den högsta riskklassen. Vi ser med stort bekymmer på om den skulle komma hit och etablera sig, Erland Lettevall.
Skulle den få fäste i Sverige riskerar den att skapa obalans i ekosystem och konkurrera ut andra arter.
– Den konkurrerar framförallt med andra laxfiskar, både om mat och utrymme. Den har också odlats mycket och är bärare av mycket parasiter och sjukdomar som våra inhemska arter lax och öring är känsliga för.
Ska avlivas
Fisken bekämpas genom infångning och avlivning.
– Ju tidigare vi kan upptäcka dem, desto lättare är det att göra något. Man ska fånga dem och inte släppa tillbaka dem. Puckellaxen är iögonfallande och den är lätt att artbestämma, säger Erland Lettevall.
Den fritidsfiskare som får en på kroken uppmanas att rapportera fyndet och döda fisken, som för övrigt är en uppskattad matfisk i Ryssland.
– Man ska inte släppa tillbaka fångsten, det är väldigt viktigt. Är det ett lekande exemplar förhindrar man den leken.
Puckellax – så kom den till Norden
Puckellaxen kommer från Norra Stilla havet och Norra Ishavet.
På 50- 60- och 70-talen inplanterades den i flera floder vid Vita havet och Barents hav.
Det är troligtvis därifrån den har vandrat till Norge och Sverige.
Här riskerar den att tränga ut vildlax och öring. Den kan också bilda hybrider med de inhemska laxarterna vilket kan få genetiska effekter.
Källa: Havs – och vattenmyndigheten