En soldat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar ryske Maxim för SVT om hur det känns att slåss mot sitt hemland. Foto: Emil Larsson/SVT

Ryske ”Caesar” slåss för Ukraina: ”Viktigt för mig att vara på rätt sida”

Uppdaterad
Publicerad

Han har kallats nazist, en i Ryssland terrorstämplad ultranationalist. Själv säger han att det är Putin som är den sanne nazisten. Maxim, eller ”Caesar” som är hans kodnamn, leder legionen Frihet för Ryssland och strider på Ukrainas sida i hopp om att en dag kunna leva i ett fritt Ryssland.

Vi får en mötesplats någonstans i Vovchanskområdet. Maximilian Andronikov kommer i en militärgrön pickup tillsammans med en av sina soldater i Legionen frihet för Ryssland, eller Ryska frihetslegionen som den också kallas.

Han säger att han kommer från striderna i staden Vovchansk, att de strider under ukrainska armens befäl här i Ukraina. Legionens räder inne i Ryssland däremot är strider ”på hemmaplan” och i sitt eget land agerar de självständigt.

Kriget i Ukraina

Han kallar sig Maxim, eller ”Caesar”, och är känd som rörelsens ansikte utåt, en talesperson och ställföreträdande ledare. Vem som är legionens högsta befäl är oklart.

Läs mer: Här är ryska styrkorna som slåss för Ukraina

Stred för Ryska imperierörelsen – står nu för fria val

Maxim har medverkat i många intervjuer med medier från hela världen och ett tag var legionens pr-verksamhet det man hörde mest av, men efter senaste räden in över gränsen mot staden Belgorod och uppgifter att man deltagit i striderna om staden Bachmut har ryktet förbättrats.

Maxim har tidigare varit medlem i den ultranationalistiska Ryska imperierörelsen, men det var tio år sedan. Nu säger han sig stå för fria val och demokrati och att forna sovjetrepubliker ska kunna avgöra sitt öde i folkomröstningar.

Hör ”Ceasar” berätta för SVT om hur det känns att slåss mot sitt hemland i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet