Den 22 september tog en dansk patrullbåt 26 bilder av fartyget i farvattnen öster om den danska ön Bornholm. Bildmaterialet är hemligstämplat men försvarsmakten bekräftar för SVT Nyheter vilket fartyg det rör sig om.
Ubåtsräddningsfartyget SS-750 är specialiserat för insatser på havsbottnen och har ombord en AS-26 Priz miniubåt, som bland annat är utrustad med gripklor.
”Stabil plattform”
Oskar Frånberg, docent i marinteknik vid Blekinge Tekniska Högskola, vill inte spekulera i vem som ligger bakom sprängningarna men konstaterar att det är precis den här typen av fartyg som krävs.
– Det har spekulerats i att de som gjorde sabotaget utgått från en segelbåt, men det behövs en stabil plattform för att kunna utföra operationer av det här slaget. Samtidigt blir det ju då inget som går att göra i det fördolda, ett sådant här fartyg kan inte dyka upp obemärkt utan blir garanterat observerat, säger han till SVT Nyheter.
SS-750 lämnade den ryska Östersjöexklaven Kaliningrad tillsammans med en eskort bestående av en fregatt, en korvett, ett underrättelsefartyg och två bogserbåtar. Detta enligt en granskning av öppna källor som journalisten Oliver Alexander tidigare har gjort i samarbete med tyska T-online.
Stor aktivitet
I samband med att de ryska fartygen närmade sig området öster om Bornholm den 22 september blev det plötsligt stor aktivitet, enligt granskningarna. Ett danskt patrullfartyg satte kurs mot den blivande brottsplatsen, där det möttes av svenska militärfartyg och -flygplan.
Det svenska fartyg som kom dit syntes till en början på sjötrafikssajter som Marine Traffic, men uppgifterna om dess resa försvann senare, enligt Oliver Alexander.
Fyra dagar senare upphörde flödet genom gasledningen Nord Stream 1 och man kunde snabbt konstatera att den hade sprängts. Även Nord Stream 2, som ännu inte tagits i bruk, hade saboterats.
Åklagare Mats Ljungqvist, som leder den svenska utredningen av sabotaget, sägar att han redan kände till uppgifterna om SS-750.
– I övrigt har jag inga kommentarer och det har att göra med den pågående förundersökningen, men det är inte nya uppgifter för oss, säger han.
Fakta: Gasläckorna i Östersjön
- Totalt fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön den 26 respektive den 27 september förra året. Huvudägare till ledningarna är statliga ryska gasbolaget Gazprom.
- Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.
- Både svenska och danska seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.
- Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.
- Den 18 november bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna utsatts för grovt sabotage.